Sport     | 30.12.2019. 12:53 |

SPFBiH podnio prijedlog novog ugovora za nogometaše profesionalce

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. decembra (FENA) - Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine (SPFBiH) krajem protekle sedmice podnio je prijedlog novog, standardnog ugovora za igrače profesionalce unutar takmičenja pod organizacijom Nogometnog saveza BiH (NSBiH), s ciljem da se on primjenjuje od sezone 2020/21.

Jedan od problema s kojim se suočava nogomet unutar granica Bosne i Hercegovine je potpisivanje duplih ugovora, te nedovoljna protekcija igrača od takve prakse poslovanja klubova.

Prema našim saznanjima, devet od 12 klubova Premijer lige Bosne i Hercegovine, koja je u ovom trenutku jedina profesionalna u bh. fudbalu, posluju na takav način, te pored osnovnog ugovora igračima profesionalcima nude dodatne sporazume, ugovore o djelu i slične dokumente, koji definišu isplate prema igračima, a koji predstavljaju grubo kršenje zakona i pravila fudbalske igre, saopćeno je iz SPFBiH.

Kako bi takvoj praksi stali u kraj, pravni tim SPFBiH, uz koordinaciju s matičnom organizacijom FIFPRO, donio je novi prijedlog standardnog ugovora za profesionalne igrače, koji bi onemogućio takvu praksu klubova. Bitno je istaći da trenutni standardni ugovor u bh. fudbalu, koji je na snazi, ne ispunjava minimum uvjeta propisanih od FIFA-e i FIFPRO-a.

- Novim standardnim ugovorom, kojeg smo predložili, a za čije usvajanje se zalažemo, napravili bi jedan iskorak za bh. fudbal. Moramo sistemski onemogućiti da se zaobilaze zakoni ove države preko njihovih ugovora i stati u kraj svim negativnostima koje okružuju ovaj sport -  rekao je osnivač SPFBiH Aldin Đidić. 

SPFBiH u proteklim mjesecima obratio se Nogometnom savezu BiH i s prijedlogom izmjena i dopuna Pravilnika o statusu i transferu igrača, te inicijativu za ukidanje plaćanja takse za rad komisija prvostepenih organa Saveza za igrače koji nisu dobili platu tri ili više mjeseci. Do sada, od Nogometnog/ Fudbalskog Saveza BiH odgovor na bilo koju inicijativu nije stigao.

Socijalni dijalog između NFSBiH i SPFBiH  jako bitan za boljitak bh. fudbala, te u 2019-oj godini koja je na izmaku, nipošto ne možemo biti zadovoljni koliko se “glas igrača” zapravo nije slušao od državnog Saveza, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Počinju kvalifikacije za EP za nogometašice, BiH pod vodstvom novog selektora protiv Portugala i S. Irske

Takmičarska komisija NSBiH: Sarajevu oduzeta tri boda, suspendovani Mirvić i Ibričić

Egipćani sumnjaju u pobjedu nad Hrvatskom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo