Kultura     | 29.12.2019. 09:30 |

NASA-ina astronautkinja oborila rekord najduljeg boravka žene u svemiru

FENA Agencije

NEW YORK, 29. prosinca (FENA) - Američka astronautkinja Christina Koch u subotu je nadmašila rekord i postala astronautkinja koja je najdulje, 289 dana, u kontinuitetu boravila u svemiru, priopćila je NASA. 

Stigavši na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) 15.ožujka, Koch je premašila rekord od 288 dana koji je postavila Peggy Whitson.

NASA je u tvitu čestitala Koch koja je "dosegla nove vrhunce".

"To je divna stvar za znanost", rekla je Koch za mrežu CNN s ISS-a. "Vidimo drugi aspekt kako je ljudsko tijelo pogađa mikrogravitacija na dulje razdoblje i to je uistinu važno za naš budući plan svemirskog leta prema Mjesecu i Marsu", dodala je, prenosi Hina.

Do trenutka kada će se vratiti na Zemlju u veljači, u svemiru će provesti 328 dana, samo 12 dana manje od rekorda umirovljenog astronauta Scotta Kellyja, postavljenoga 2016.

Većina misija na ISS-u trajala je oko šest mjeseci.

U listopadu, Koch je oborila još jedan rekord izvođenjem prve isključivo ženske svemirske šetnje izvan ISS-a zajedno s astronautkinjom Jessicom Meir.

Za vrijeme boravka na dva desetljeća staroj međunarodnoj postaji, Koch sudjeluje u znanstvenom istraživanju, održavanju postaje, informiranju te svemirskim šetnjama, izvješćuje NASA na svojoj internetskoj stranici.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

NASA danas otkriva slike najvećeg uzorka asteroida ikada

Prada dizajnira novo NASA-ino odijelo za Mjesec

Jedan američki i dva ruska astronauta sletili u Kazahstanu

Promo

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!