Bosna i Hercegovina     | 29.12.2019. 14:20 |

Građani ponovo zatražili zatvaranje deponije Uborak

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 29. decembra (FENA) - Više stotina građana i aktivista Građanske inicijative "Jer nas se tiče" okupilo se u nedjelju na mirnom protestu ispred regionalnog odlagališta otpada Uborak, kako bi ponovo skrenuli pažnju i potaknuli vlast da što prije krene sa saniranjem i izmještanjem tog odlagališta s trenutne lokacije.

Građani su istakli kako odlagalište od februara nema niti jedan validan dokument na osnovu kojega može raditi te poručili kako neće odustati od zahtjeva za saniranjem i zatvaranjem deponije.

- Poručujemo vlastima da nismo odustali od naših zahtjeva i da što prije sjednu i počnu raditi na rješavanju ovog problema - kazao je predstavnik Inicijative "Jer nas se tiče" Nijaz Hodžić.

Dodao je kako građani polako gube strpljenje, ali da neće poduzimati radikalnije mjere dok ne prođu božićni i novogodišnji praznici.

- Čim prođu praznici odlučit ćemo se šta i kako dalje, a od vlasti očekujemo da nas pozovu i da se dogovorimo - poručio je Hodžić.

Predsjednik Građanske inicijative "Jer nas se tiče" Omer Hujdur naglasio je kako su okupljeni građani najbolja poruka te dodao kako imaju sve veću podršku i da neće odustati od svojih zahtjeva.

- U slučaju produženja ove agonije bit ćemo prinuđeni na novu blokadu odlagališta i s ovim brojem ljudi uopšte se nećemo dvoumiti da to uradimo - poručio je Hujdur.

Na ulazu u deponiju Uborak i danas su, kao i proteklih dana, stacionirane jake policijske snage.

Problemi s deponiranjem otpada na Uborku vuku se već duže vrijeme, a situacija je eskalirala u maju ove godine kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponirana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru za koji aktivisti tvrde da sadrži visoke koncentracije teških metala.

Mještani okolnih naselja od tada su u dva navrata blokirali odlagalište, zahtijevajući da se hitno pristupi rješavanju tog ekološkog problema.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo