Svijet     | 28.12.2019. 10:51 |

Rusija rasporedila prvu seriju hipersoničnih nuklearnih raketa

FENA Internet

MOSKVA, 28. decembra (FENA) - Rusija je u petak rasporedila svoju prvu seriju hipersoničnih raketa koje mogu nositi konvencionalno, ali i nuklearno oružje, saopćilo je ministarstvo odbrane, u potezu kojim se pohvalio predsjednik Vladimir Putin.

Ministar odbrane Sergej Šojgu obavijestio je Putina o raspoređivanju, navodi se u saopćenju ministarstva, ali je lokacija raketa ostala tajna, prenio je Reuters.

Novi sistem, nazvan Avangard, sastoji se od hipersoničnog kliznog vozila čije šuplje središte služi za postavljanje interkontinentalne balističke rakete. Ovo je jedno od nekoliko novih vrsta oružja za koje je Putin rekao da su ispred svog vremena.

Putin je rekao da nova ruska nuklearna oružja mogu pogoditi gotovo bilo koju metu na svijetu i izbjeći američki raketni štit. Neki zapadni stručnjaci preispituju tvrdnju o tome koliko su napredni ovi programi naoružanja.

Pentagon je u saopćenju naveo da "neće komentarisati ruske tvrdnje" o mogućnostima Avangarda. Sjedinjene Države razvijaju hipersonično oružje od početka 2000-ih, prema izvještaju Kongresne službe za istraživanje objavljenom u julu.

Rusija je 26. novembra saopćila da su američki stručnjaci pregledali sistem Avangard prema pravilima o inspekciji iz novog sporazuma START 2010. Zvaničnik američkog State Departmenta potvrdio je da su inspektori pregledali Avangard, ali nisu imali daljnji komentar.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Rusija potvrrdila povlačenje svojih mirovnjaka iz Nagorno Karabaha

U ruskom raketnom napadu na Černihiv najmanje 13 ubijenih

U ruskom raketnom napadu na ukrajinski grad Černihiv pognuli i ramjeni mještani

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana