Bosna i Hercegovina     | 27.12.2019. 17:41 |

Milić: Uspostavljanje vladavine prava ključno za unaprjeđenje lokalne zajednice

FENA Saopćenje

BRČKO, 27. prosinca (FENA) - Uspostavljanje vladavine prava ključno je za unaprjeđenje lokalne zajednice i kvalitetniji napredak Distrikta, istaknuo je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić na godišnjoj konferenciji za medije održanoj u petak u Brčkom.

"Godina na izmaku po mnogo čemu je zadovoljavajuća, postignuti su određeni rezultati, a najvažnije efekte očekujemo naredne godine, jer se ove dosta radilo na zakonodavnom okviru koji bi trebao omogućiti realizaciju značajnih projekata koje planiramo raditi na prostoru Distrikta", rekao je Milić sumirajući rad Vlade Brčko distrikta BiH u 2019. godini.

On smatra da je najbolji način da se dodatno unaprijedi Distrikt uspostavljanje vladavine prava, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

"Uvjeren sam da vladavina prava jedina može osigurati značajno kvalitetniji napredak Distrikta, a to podrazumijeva ne samo valjane propise, već i propise koji će se donositi po određenoj proceduri. Riječ je o dugotrajnom procesu i mislim da svi trebamo težiti tomu. Isto tako, opći interes treba biti cilj kojemu svi težimo i siguran sam da uz ove dvije stvari Brčko ima perspektivu i da ćemo na taj način osigurati da građani ne odlaze iz ovog grada nego da žele živjeti u Brčkom", dodao je gradonačelnik.

Istaknuo je kako je Vlada uradila mnogo na zakonodavnoj aktivnosti, ne u smislu donošenja zakona, već u smislu njihove pripreme.

"Spomenut ću Zakon o fiskalizaciji, a samim tim i službeni početak fiskalizacije na prostoru Brčkog. Donesen je i novi Zakon o radu, kao jedan od najvažnijih segmenata u reformskoj agendi. Novim Zakonom o budžetu opredijelili smo se da budžet za 2020. godinu razmatramo i usvojimo po novom zakonu, a tek naredni budžeti pripremat će se u pravom smislu po novim propisima", kazao je Milić.

Kao veoma značajne zakone za Brčko istaknuo je i Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom, kao i Zakon o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina, koji su u pripremi.

"Također je značajno da su usvojene Izmjene i dopune Zakona o obrazovanju što bi trebala biti najveća reforma u području obrazovanja nakon uspostave Distrikta, jer je predviđeno uspostavljane škola kao javnih ustanova", dodao je.

Gradonačelnik je najavio da Distrikt očekuje izmjena niza propisa kao realizacija obaveza iz Memoranduma o razumijevanju sa "Studen & CO Holding GmbH".

"Formirane su dvije radne grupe koje će raditi na analizi pravnih okvira i prijedloga novih zakonskih rješenja koji će u značajnoj mjeri skratiti procedure i otvoriti vrata bržoj i efikasnijoj realizaciji svih poslovnih inicijativa. Ta poslovna inicijativa konkretno predviđa ulaganja od oko 500 milijuna maraka i zaposlenje za oko 4.000 ljudi. Projekti se odnose na razna područja, a među prvima je projekt uspostavljanja slobodnih zona", kazao je Milić.

Gradonačelnik je iznio podatak kako je u Brčkom trenutno zaposleno 17.900 osoba, te da je u odnosu na 2016. godinu to povećanje za 13 posto i najveći broj zaposlenih od osnivanja Distrikta.

Po njegovim riječima, dobre rezultate u 2019. godini imalo je Odjeljenje za javne poslove koje je oko 10,8 milijuna maraka stavilo u funkciju realizacije kapitalnih projekata, pa su tako završeni radovi i stavljena u funkciju zgrada policije.

Dodao je kako su završeni radovi na izgradnji nastavka Bulevara mira te izgradnja gradske obilaznice.

Govoreći o planovima za sljedeću godinu gradonačelnik je istaknuo rekonstrukciju mosta Brčko-Gunja.

"Vlada i Skupština stvorile su sve neophodne preduvjete, opredijeli smo 1,6 milijuna maraka za sanaciju tog mosta, što su inicijalna sredstva za izradu dokumentacije i studija koje su neophodne da bi se utvrdile mogućnosti za rekonstrukciju", rekao je Milić.

U ovoj godini riješen je i problem uklanjanja nesanitarne deponije u naselju Ilićka potpisivanjem ugovora s regionalnom deponijom "Crni vrh" na četiri godine u vrijednosti od tri milijuna maraka.

"Očekuje nas i realizacija kreditnog ugovora s Europskom bankom za obnovu i razvoj na revitalizaciji Luke Brčko. Taj projekt također je dugo godina bio u zastoju, a sad smo u fazi pribavljanja građevinskih dozvola. Kada je riječ o drugim projektima, u tijeku je regulacija korita rijeka Brka i Blizna, a završena je sanacija nasipa u Vučilovcu", dodao je Milić.

Kao veoma značajno naglasio je i proširenje suradnje s UNDP-om i drugim međunarodnim organizacijama.

"U fazi smo dogovora, odnosno potpisivanja memoranduma o realizaciji još nekoliko projekata. Izdvojio bih izradu Strategije razvoja Brčko distrikta gdje će nam predstavnici UNDP-a biti konsultanti, a krenuli smo i u projekt utopljavanja zgrada. Prvi pilot projekt trebao bi biti utopljavanje gradske bolnice. S njima ćemo raditi i na optimizaciji budžeta kako bismo identificirali sva mjesta na kojima je moguće napraviti uštede", dodao je Milić.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U Brčkom održano državno takmičenje 'Misli mine' za učenike osnovnih škola u BiH

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu