Svijet     | 27.12.2019. 15:31 |

Japan odobrio sporni plan o vojnoj misiji na Bliskom istoku

FENA Internet

TOKIO, 27. decembra (FENA) - Japan je u petak odobrio sporni plan o slanju pripadnika mornarice na Bliski istok kako bi osigurali bezbjednost japanskih brodova koji transportuju naftu do te energentima siromašne zemlje i koja ovisi o uvozu nafte iz te regije.

Odluka vlade odražava napetosti koje su eskalirale između Irana i SAD otkako se američki predsjednik Donald Trump povukao iz nuklearnog sporazuma s Teheranom iz 2015. godine.

-  Uzimajući u obzir eskalaciju napetosti na Bliskom istoku, neophodno je osnažiti naš napor prikupljanja informacija - izjavio je na konferenciji za novinare portparol japanske vlade Yoshihide Suga.

Pozivajući se na japansku tešku ovisnost o uvozu nafte iz regije, Suga je kazao da je „izuzetno bitno osigurati bezbjednu plovidbu brodova koji snabdijevaju Japan“.

Uprkos tome što je američki saveznik, Japan nije poslao trupe u koaliciju pod američkim vodstvom koja štiti vodotoke na Bliskom istoku, očigledno u pokušaju da zadrži neutralnost i pokaže obazrivost prema Iranu.

 Na osnovu plana, Japan će poslati oko 260 mornara iz Snaga za samoodbranu, uz razarač i dva izviđačka aviona P-3C, koji će uglavnom prikupljati obavještajne podatke u Omanskom zalivu, Arapskom moru i moreuzu  Bab el-Mandeb koji povezuje Crveno more i Adenski zaliv.

Ministar odbrane Taro Kono izdao je naređenje vojnicima da započnu s priprema za operaciju, koja je planirana da traje godinu dana od početka naredne godine, prenosi Associated Press.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Biden se sastaje s iračkim premijerom dok napetosti na Bliskom istoku rastu

Borrell : Bliski istok stoji 'na rubu ponora'

Macron: Francuska će učiniti sve što može da ne dođe do eskalacije sukoba između Izraela i Irana

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'