Stranačke aktivnosti     | 27.12.2019. 15:32 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Sljedeće sedmice Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvajat će budžet po skraćenoj proceduri. Sanja Renić, zastupnica Naše stranke u Skupštini ZDK, to smatra kršenjem procedura, ignorantskim odnosom prema opozicionim političarima, ali prije svega prema građanima.

„Nacrt budžeta je izbjegnut, kao i javna rasprava o njemu, neopravdano. Građani su isključeni iz njegovog kreiranja. Da bi vlast izbjegla da u kreiranju učestvuju i predstavnici građana iz reda opozicije, umjesto u hitnu, budžet je uputila na usvajanje po skraćenoj proceduri. Što ne samo da je neopravdano, nego i pokazuje koliko je vlast spremna daleko ići u relativiziranju procedura da bi zadovoljila vlastiti interes.

Isključivanjem građana iz kreiranja budžeta u ZDK je ugušeno i ono malo direktne demokratije koju su mogli imati, a isključivanjem opozicije, ugrožena je i parlamentarna demokratija. Desila se za demokratiju najgora stvar, izvršna vlast je ovim postala i zakonodavna i radi se o finansijskoj diktaturi vladajuće oligrahije.

Ono što nama iz opozicije ostaje jest da pokušamo intervenisati u budžet na način da predlažemo da se s jednog njihovog projekta dio novca prebaci na drugi njihov projekat. Vlada, tj. izvršna vlast, predložila je budžet, tj. finansijski zakon, a istovremeno onesposobila građane i parlament, tj. zakonodavnu vlast, da u njega interveniraju.

Pozivam javnost da vrši pritisak da se budžet vrati u redovnu proceduru, što ću i sama tražiti na sjednici Skupštine. Pozivam i nezavisne medije da istraže kakav se kriminal iza ovog kršenja procedura krije“, rekla je Renić.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta