Bosna i Hercegovina     | 27.12.2019. 13:58 |

Dodik: RS može da organizira suprotstavljene skupove bez incidenta

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 27.decembra (FENA) - Član Predsjedništva BiH iz RS i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da je "RS gotovo jedino mjesto" na kojem se na razdaljini od 100 metara mogu održati dva potpuno suprotna skupa i da sve prođe u miru, kao što je to bio slučaj sinoć u Bnajoj Luci. 


Ponosan je, dodaje, na činjenicu da su u neposrendoj blizi održana dva suprotna politička skupa, jedan koji su organizovale političke organizacije i drugi političari i nije bilo nijendog incidenta. 


-Mislim da je sloboda govora u RS velika i da to pruža mogućnost svakom da iskaže svoj stav, a RS da organizuje događaje bez incidenta. Poruke je svako slao kako misli da treba - dodao je. 


Tvrdi da će RS, bez obzira što je Ustavni sud ukinuo kao neustavan član zakona o 9.januaru kao “Danu RS”, nastaviti da obilježava taj dan, kao i svake godine do sada. 


Dodik je novinarima, nakon prijema koje u povodu tog dana organizovala predsjednica RS-a Željka Cvijanović, najavio defile za 9.januar s, kako je rekao, novim elementima, a zatim i svečanu akademiju i prijem u Istočnom Sarajevu. 


Govoreći o dešavanjima u Crnoj Gori, rekao je da on to lično doživljava kao “akt neprijateljstva prema srpskom narodu, imajući u vidu da je ta zemlja regulisala odnose sa svim drugim vjerskim zajendicima, a Srpsku pravoslavnu crkvu žele da modeliraju kako oni to misle, zakonom, koji otvara mogućnosti da im se oduzme imovinu”. 


-Žao mi je da je do toga došlo i RS to ne gleda blagonaklono. To je akt koji će za dugo vremena usložniti odnose između Srba u cjelini i Crne Gore kao države - rekao je Dodik. 


Kazao je da je “bilo nepotrebno da predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović reguju na Starategiju odbrane Srbije, jer o tome Predsjedništvo nije zauzelo stav”.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Dodik dostavio Mandiću prijedlog sporazuma o specijalnim vezama

Konaković: Dodikove priče pale su u vodu, zabolio ga dolazak O'Briena

Vučić i Dodik razgovarali o zajedničkim projektima Srbije i Republike Srpske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo