Kultura     | 26.12.2019. 16:21 |

PDFBiH: Podrška razvoju bosanskohercegovačke kinematografije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. decembra (FENA) - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Zaimović se sastao s predstavnicima Fondacije za kinematografiju, Udruženja filmskih radnika u BiH i Obale Art Centar.

Učesnici današnjeg sastanka informirali su predsjedavajućeg Zaimovića o situaciji u kojoj se stvaralaštvo od kulturnog i privrednog interesa nalazi i u tom pravcu se razgovaralo o uvećanom transferu za kinematografiju predviđenim budžetom Federacije BiH za 2020. godinu s ciljem razvoja i unapređenja filmskog stvaralaštva, proizvodnje i poduzetništva, a naročito u domenu stvaranja domaćeg sadržaja.

Također, predsjedavajućeg Zaimovića su upoznali o važnosti donošenja Zakona o kinematografiji i audiovizuelnom stvaraštvu Federacije BiH kojim bi se jasnije regulisalo organiziranje i finansiranje kinematografije i audiovizuenog stvaralaštva kao osnovnog dijela savremene kulture i kreiranje ekonomije, poticaj distibucije i prikazivanja audiovizuelnog stvaralaštva te ostalih komplementarnih djelatnosti.

Sastanak je obostrano ocijenjen kao veoma koristan i ovom prilikom učenici su se zahvalili Zaimoviću na podršci i shvatanju važnosti razvoja kinematografije, kako za državu tako i mlade populacije u Bosni i Hercegovini, koji je naglasio da je uvećanje transfera apsolutno opravdano kada uzmemo u obzir uspjeh bosanskohercegovačke kinematografije i potrebe njenog razvoja.

Današnjem sastanku prisustvovali su Emir Hadžihafizbegović ispred Fondacije za kinematografiju, Mirsad Purivatra, direktor SFF-a i predsjednik Udruženja Obala Art Centar i Elma Tataragić, Jovan Marjanović i Ines Tanović ispred Udruženja filmskih radnika u BiH, saopćeno je iz Predstavničkog doma PFBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Marinković Lepić: Predstavnički dom mora biti mjesto ozbiljnog rada, a ne izvođenja performansa

Zukan: Zakonodavnopravna komisija razmatrat će dopune Zakona o radu u cilju legalnog rada studenata

Odbor za ekonomsku politiku podržao budžet FBiH, traži 20 miliona KM za onkološke pacijente

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'