Bosna i Hercegovina     | 26.12.2019. 16:00 |

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu posjetili Poreznu upravu FBiH

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 26. decembra (FENA) - Poreznu upravu Federacije BiH posjetili su studenti treće godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu sa profesoricom Edinom Sudžukom, a u okviru saradnje PUFBiH sa akademskom zajednicom i redovnih aktivnosti iz predmeta Finansije i Finansijsko pravo. 

Cilj ove posjete bio je upoznavanje studenata sa radom i nadležnostima ove uprave.

Prilikom  posjete, studentima se obratio v.d. direktora Porezne uprave FBiH Šerif Isović i upoznao ih o značaju i nadležnostima Porezne uprave FBiH, dok su  Porezni sistem BiH sa fokusom na Porezni sistem Federacije BiH i organizaciju rada i nadležnosti Porezne uprave FBiH prezentirali pomoćnica direktora Jasmina Hurić-Bjelan i Federalni porezni inspektor Vernes Šikalo.

Tokom prezentacije studenti su imali priliku da se upoznaju o vrstama  javnih prihoda koji su u nadležnosti države, entiteta i kantona, a posebno o vrstama poreza i doprinosa za čije prikupljanje je nadležna Porezna uprava.

Prezentirani su i ostvareni rezultati Porezne uprave FBiH u protekle četiri godine sa posebnim akcentom na povećanu naplatu javnih prihoda, koja je najveća u širem regionu, prinudnu naplatu dužnih javnih prihoda, sistem inspekcijskog nadzora, Jedinstveni sistem i druge funkcije Porezne uprave. Također, prezentirani su i planovi i aktivnosti koje će Porezna uprava poduzimati u narednom periodu.

Studenti su imali priliku da se kroz pitanja i odgovore informišu o ostalim pitanjima koja ih interesuju, te da steknu nova saznanja koja će im koristiti u budućem profesionalnom radu, ali i u svakodnevnom životu.

Prilikom ove posjete studenti su obišli i server salu Porezne uprave Federacije BiH.

Profesorica Edina Sudžuka je iskazala zahvalnost Poreznoj upravi koja je studentima na ovaj način omogućila dodatne edukacije, a studenti su izrazili zainteresiranost da se ovaj vid saradnje nastavi i u narednom periodu, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Javni prihodi u FBiH u deset mjeseci veći za 15,38 posto

U  316 kontrola na području Federacije BiH otkriveno 66 radnika 'na crno' 

Porezna uprava FBiH - Prodat zlatni nakit za 93.191,97 KM

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'