Svijet     | 26.12.2019. 09:58 |

Izraelski vladajući Likud održava stranačke izbore

FENA Internet

JERUSALEM, 26. decembra (FENA) – Izraelska vladajuća stranka Likud u četvrtak održava stranačke izbore, u prvom ozbiljnom internom izazovu premijeru Benjaminu Netanyahuu koji je na vlasti duže od decenije.

Politički veteran Gideon Saar nada se da će poraziti Netanyahua, tvrdeći da je u boljoj poziciji da formira vladu nakon nacionalnih izbora poslije kojih Netanyahu u dva navrata nije uspio formirati koalicijsku vladu u ovoj godini.

Uprkos činjenici da se nad njim nadvila sjenka optužbi za korupciju, Netanyahu ostaje popularan među članovima Likuda. On očekuje laganu pobjedu nad Saarom i njegova pobjeda mogla bi osnažiti poziciju najdugotrajnijeg izraelskog čelnika u istoriji uoči novih nacionalnih izbora.

- Godinama sam radio za vas i za dobrobit naše voljene zemlje. Sada tražim vašu podršku. Velika pobjeda na stranačkim izborima osigurat će golemu pobjedu na izborima za Knesset – napisao je Netanyahu na Facebooku u poruci članovima stranke.

Netanyahu opisuje Saara kao neiskusnog političara, istovremeno se predstavljajući kao sigurnosni garant i majstor međunarodne diplomatije. U incidentu koji se smatra uznemirujućim u ključnom momentu, dan uoči izbora, Netanyahu je evakuiran s bine nakon što je raketna vatra ispaljena iz pojasa Gaze i oglasile su se u srijedu sirene za uzbunu na predizbornom skupu u južnom gradu Ashkelonu. Sličan incident desio se u septembru kada je Netanyahu prisustvovao predizbornom skupu za druge opće izbore u Izraelu u ovoj godini.

Glasačka mjesta zatvaraju se u 23 sata, a rezultati se očekuju u jutarnjim satima u petak.

Netanyahu se suočava s optužbama za mito, pronevjeru i kršenje povjerenja u tri odvojena korupcijska slučaja. On negira da je učinio bilo šta protuzakonito i vodio je ogorčenu kampanju protiv medija i zvaničnika agencija za provođenje zakona za koje navodi da su namjeravali da ga svrgnu s vlasti. Njegove pristalice optužuju Saara da je dio iste urote protiv izraelskog čelnika, prenosi Associated Press.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izraelska vojska spremna da evakuira palestinske civile i napadne skloništa Hamasa u Rafahu

Ambasador Aggeler u Banjoj Luci: Želimo da pomognemo da se smanje političke tenzije u BiH

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta