Svijet     | 25.12.2019. 12:54 |

Erdogan doputovao u iznenadnu posjetu Tunisu

FENA Internet

ANKARA, 25. decembra (FENA) - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu je iznenadno doputovao u Tunis na razgovore sa svojim tuniškim kolegom, saopćio je njegov ured, u prvoj posjeti jednog šefa države nakon predsjedničkih izbora u Tunisu održanih u jesen.

Posjeta dolazi u vrijeme dok Turska pojačava napore na postizanju sporazuma s mediteranskim zemljama zbog kojih je Ankara u sporu s Grčkom oko eksploatacije resursa kod obala podijeljenog otoka Kipra.

Prošlog je mjeseca Turska potpisala sporazum o morskim granicama s libijskom međunarodno priznatom vladom, u potezu koji je razbjesnio Grčku. Atina tvrdi da se tim sporazumom krši međunarodno pravo, ali Ankara navodi kako joj je cilj zaštita njenih prava u regiji i da u potpunosti poštuje morsko pravo.

Erdoganov ured navodi u saopćenju da je turski čelnik bio u pratnji ministara vanjskih poslova i odbrane, kao i šefa obavještajne službe. Ured nije pružio nikakve detalje o sadržaju ili o cilju razgovora.

To je također prva posjeta tuniškom šefu države nakon izbora predsjednika Kaisa Saieda na predsjedničkim izborima u oktobru, održanim poslije parlamentarnih izbora.

U okviru proširenja saradnje s tuniškim susjedom Libijom, Ankara je također potpisala sporazum o vojnoj saradnji s Vladom nacionalne sloge (GNA) Fayeza al-Serraja sa sjedištem u Tripoliju.

Erdogan je izjavio da bi Turska mogla poslati vojnike radi podrške GNA, koja se bori protiv višemjesečne ofanzive snaga Khalife Haftara s istoka zemlje.

U utorak je Erdoganov portparol Ibrahim Kalin izjavio je kako je moguće da će Turska pripremiti prijedlog parlamentu o slanju vojnika u Libiju i dodao je da parlament trenutno radi na tome. Eventualno slanje turskih vojnika u Libiju također je uzbunilo Rusiju, koja tvrdi da je veoma zabrinuta takvom perspektivom, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Brkić: Za BiH od ogromnog značaja da dobije pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo