Bosna i Hercegovina     | 25.12.2019. 09:32 |

Smjena Lukača zahtjev i 'Pravde za Davida'

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 25.decembra (FENA) – Iz neformalne grupe građana "Pravda za Davida" najavili su da će večeras biti održano 640. okupljanje članova te grupe građana, čiji je jedan od glavnih zahtjeva smjena ministra Dragana Lukača i njegovo hitno procesuiranje, na čemu su i ranije insistirali.

- Jedan od naših prvih zahtjeva bio je, a i danas je – ostavka ministra policije Dragana Lukača i njegovo procesuranje – dodaju u saopćenju.

Navode da se na današnji dan obilježava tačno godinu dana od početka, kako su saopćili, otvorene policijske represije prema porodici Dragičević, ali i ljudima koji su uz porodicu kao podrška.

Podsjetili su na ta dešavanja.

- Tog tužnog i sramnog 25. decembra 2018. godine otpočela je policijsko-tužilačka akcija protiv neformalne grupe građana „Pravda za Davida“ sa ciljem da se konačno stavi tačka na taj slučaj koji mjesecima potresa Banju Luku, ali i region.

Uhapšeni su roditelji ubijenog momka Suzana i Davor i nekoliko aktivista grupe. Trg, na kom smo se okupljali mjesecima, blokirale su specijalne jedinice policije naoružane do zuba i sa fantomkama na glavama. Nasrnuli su na ljude koji su se zatekli na trgu i u nevjerici gledali šta se dešava pred njihovim očima. Ružna i tužna slika poslata je iz Banje Luke u svijet. Svjetski mediji pisali su o toj sramot...- navodi se u saopćenju.

Dodaju da je, pored svega, ta neformalna grupa nastavila da postoji i da djeluje, ali u mnogo težim okolnostima.

Prvi i osnovni razlog okupljanja jeste, naveli su, sramna konferencija za novinare od 26.marta 2018. godine na kojoj je slučaj stradanja Davida Dragičevića gotovo zaključen i koji je povod izlaska velikog broja građana na Trg Krajine u Banjoj Luci.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Kurti: Srbija poručuje da neće primjeniti Ohridski sporazum

Sindikat obrazovanja KS traži javne konkurse za prijem 250 radnika na neodređeno vrijeme

Udruženje žrtava i svjedoka genocida zahtijeva pokretanje istrage protiv Milorada Dodika

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom