Bosna i Hercegovina     | 24.12.2019. 14:20 |

Ganić: Zadržali smo kontinuitet i napravili korak više u radu Vlade ZDK-a

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 24. decembra (FENA) – Vlada Zeničko-dobojskog kantona zadržala je u protekloj godini finansijsku stabilnost i likvidnost budžeta, a sve svoje ustavne i zakonske obaveze izvršava na vrijeme, što smatra i najvažnijim postignućem - rekao je danas premijer ZDK-a Mirza Ganić na novogodišnjoj pres-konferenciji Vlade.

Kaže da su pokazali da poslu pristupaju odgovorno i profesionalno te da su se uhvatili u koštac sa problemima na čije se rješavanje godinama čekalo.

-Kurs koji smo zauzeli ne samo da je kontinuitet, nego se pravi i korak više - smatra Ganić, koji je najavio kako će realizacija budžetskih planova za narednu godinu biti iskorak u odnosu na sve prethodne godine.

Napomenuo je kako su uveli novine u programe poticaja poljoprivredi te da će ove sedmice usvojiti i odluku o podršci i povećanju poticaja za malinarstvo. Prvi će put kantonalni poticaj za malinarstvo povećati sa 25 na 32 feninga po kilogramu za fizička, a za pravna lica na 40 feninga po kilogramu.

- Želimo pomoći proizvođačima da stabiliziraju svoju proizvodnju. Ovo je važno, jer su mnogi proizvođači odustali od proizvodnje - kazao je premijer Ganić.

Kako je naveo, nedavno je sačinjen i Akcioni plan za izmirenje zaostalih obaveza po osnovu pravosnažnih sudskih presuda prema zaposlenim u javnom sektoru, kojima se s kamatama duguje oko 325, a bez kamata 155 miliona KM.

-Utvrđen je rok za izmirenje obaveza od 22 godine te smo dio novca planirali i u budžetu za narednu godinu. Ubrzo ćemo raspisati i javni poziv kako bismo omogućili onima koji se žele da se odreknu kamate i dijela glavnice, da prije naplate svoja potraživanja. Želimo da ubrzamo isplatu obaveza koje prijete stabilnosti i likvidnosti budžeta ZDK - istakao je Ganić.

Za ovu namjenu u 2020. godini, kada će budžet biti uvećan za 30-tak miliona u odnosu na ovu godinu, osigurano je 13,5 miliona KM. Budžet bi, najavio je Ganić, trebao biti usvojen 30. decembra na sjednici Skupštine ZDK-a.

Intenzivirane su aktivnosti na dodjeli koncesije za eksploataciju uglja u Kaknju pa u Vladi ZDK-a očekuju da će uskoro, nakon provedenog javnog poziva, potpisati i prvi koncesioni ugovor za eksploataciju uglja u tom kantonu.

-Napravili smo iskorak u politici stipendiranja studenata. Omogućili smo stipendije svima koji su podnijeli formalno-pravno ispravne aplikacije. Svi su studenti već i dobili svoje stipendije - istakao je premijer Ganić.

Pokazali su, kazao je Ganić, odlučnost i u suprotstavljanju korupciji pa su u tom cilju donijeli i Uredbu o zapošljavanju u javnom sektoru putem javnog konkursa, uz obavezu da se bira prvorangirani kandidat, a pokrenuta je i revizija diploma u javnom sektoru svih zaposlenih u kantonalnim institucijama.

Program rada Skupštine, podsjetio je predsjedavajući tog tijela Ćazim Huskić, usvojen je tek krajem juna ove godine, ali su i pored toga razmatrali 86 tačaka i usvojili isto toliko akata. 

-Usvojeno je sedam zakona, po 37 odluka i zaključaka i pet drugih akata. Čini me sretnim što imamo vladu koju ova skupština istinski prati. Svi znamo da 80 posto rada skupštine čini rad vlade - kazao je Huskić.

Ministar zdravstva Adnan Jupić, kao iskorak u radu svog ministarstva, istakao je uspostavu saradnje te skoro otvaranje predstavništva turskog Medical Parka u Zenici, što će umnogome osigurati ubrzanje procedura slanja na liječenje u inostranstvo te i edukaciju ljekara iz tog kantona.

Jupić je izrazio nadu da će se pozitivno riješiti imovinsko-pravni spor s Gradom Zenica za zemljište u krugu Kantonalne bolnice u Zenici, na kojem se, u sklopu javno-privatnog partnerstva, treba izgraditi blok Interventne kardiologije.  

-Kao odgovoran čovjek, prije svega za zdravstvo, ako se taj spor ipak ne riješi na zadovoljavajući način, mogli bismo ga izmjestiti u neku privatnu ustanovu ili drugu općinu u ZDK. Zainteresiranih ima i šteta bi bilo da propadne tako važan projekt za građane ZDK - naglasio je ministar Jupić.

Na pitanje da li će skoro doći do preslagivanja parlamentarne većine te samim tim i promjena u Vladi ZDK, premijer Ganić je kazao da oni funkcionišu složno kao i do sada, a o tome da li će biti promjena odlučivat će rukovodstva stranaka.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sredstvima EU obnovljena i dograđena zgrada Općinskog suda u Zenici

Vlada ZDK odobrila tri miliona za specijalizacije ljekara KBZ-a, za mamograf u Visokom 250.000 KM

Vlada ZDK uvela dodatak na djecu i mlade s invaliditetom, odobrena sredstva i za 61 radnika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo