Kultura     | 25.12.2019. 10:33 |

Noć knjige i proslava Buybookovog 23. rođendana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. decembra (FENA) - Izdavačka kuća Buybook 26. decembra proslavlja 23 godine postojanja i tim će povodom u svojim knjižarama u Sarajevu i Tuzli organizirati Noć knjige. 

Vrata knjižare u Sarajevu bit će otvorena do ponoći, a knjižara u Tuzli radit će do 22 sata. Za kupce su pripremili popuste od 20 do 90 posto na vlastita izdanja, kao i na ostala izdanja dostupna u knjižarama i na web stranici (osim udžbenika). Tog dana narudžbe će biti moguće i online na www.buybook.ba.

- Iza nas je godina prepuna novih naslova, a posebno smo ponosni na sve one knjige koje su u ovoj godini dobile značajne književne nagrade. Roman “Schindlerov lift” Darka Cvijetića dobitnik je “Kočićevog pera”, u izboru je i za književnu nagradu “Fric”, a roman “Kintsugi tijela” Senke Marić dobitnik je nagrade "Meša Selimović" za najbolji roman objavljen u 2018. na govornom prostoru BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Asmir Kujović, autor zbirke "Nestorov pehar", dobitnik je nagrade "25. novembar", a zbirka je proglašena knjigom godine. Roman prvijenac “Uhvati zeca” mlade autorice Lane Bastašić već je preveden na devet jezika, a “Bukača” Martine Mlinarević bila je najveći hit ovogodišnjeg zagrebačkog sajma knjiga Interliber - navode iz Buybooka.

Mladi bosanskohercegovački ilustrator Emir Durmišević, kako dodaju, autor je originalne knjige “Kraljevi i kraljice Bosne” u kojoj je vješto iskombinirao svoje umjetničke sposobnosti i znanje iz historije srednjovjekovne Bosne. U Baybookovim knjižarama dostupni su i posteri, kao i bookmarkeri s motivima iz knjige. "Moji roditelji: Uvod" i "Nije ovo tvoje" dva su nova naslova istaknutog bosanskohercegovačkog književnika Aleksandra Hemona.

 - Posebno nam je zadovoljstvo što za Noć knjige možemo najaviti izlazak najnovijeg romana Elif Safak “10 minuta i 38 sekundi u ovom čudnom svijetu” koji je ove godine bio u najužem izboru za prestižnu književnu nagradu Booker, a u ovoj godini izdali smo i jedan od njenih prvih romana, “Vašljiva palača”. Još jedna uspješnica koja izlazi za ovogodišnju Noć knjige je “Večer u raju” književnice Lucije Berlin čije su posthumno objavljene knjige dospjele na vrh liste bestselera New York Timesa - dodaju iz Buybooka.

Među novitetima je i zbirka “Nesvrstane pjesme” Mehmeda Begića, a za najmlađe čitaoce pripremili su ilustriranu knjigu "Plastelinci“ autora Nenada Veličkovića nastalu prema ilustracijama figura od plastelina koje je, kako autor spominje, u potpuno netipičnim okolnostima rata modelovao Zlatko Sarajlija koji nije više među nama i čiji će neobični svijet od plastelina biti trajno sačuvan zahvaljujući Veličkovićevom angažmanu.

U novoj knjizi "Umiruće tijelo politike" Senadin Musabegović komparirajući elemente rata s motivima i mitovima socijalizma, a na temelju ličnog iskustva rata i velike erudicije nudi sasvim drugačiji pogled na kolektivnu traumu, njene uzroke i posljedice.

Izdvajaju i roman “Bjeguni” ovogodišnje dobitnice Nobelove nagrade za književnost za 2018, Poljakinje Olge Tokarczuk, te roman “Bog malih stvari” indijske spisateljice Arundhati Roy koji joj je prije dvadeset i dvije godine obezbijedio nagradu Booker.

Posjetiocima će biti dostupna "Sabrana djela Zuke Džumhura", te novo izdanje knjige "Istanbul: Grad, sjećanja" Orhana Pamuka, sada kao "Istanbul na fotografijama", obogaćeno s više od tri stotine novih fotografija. Za sve ljubitelje biografija izdvajaju biografiju sportske legende Muhammada Alija pod nazivom "Muhammad Ali: Životna priča" autora Thomasa Hausera, kao i biografiju nobelovca Ive Andrića "U požaru svjetova" autora Michaela Martensa. U Buybookovom izdanju dostupno je i finale popularne "Napuljske tetralogije" književnog fenomena Elene Ferrante, kao i prvi i drugi dio popularnih "Priča za laku noć za djevojčice buntovnice" koji su oduševili čitalačku publiku širom svijeta, saopćeno je iz Buybooka.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Literarni konkurs 'Živjeti slobodno, perom se boriti' omogućio mladim umjetnicima da predstave svoje radove

Izložba 'Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970' postavljena u knjižari Buybook

Buybook i ove godine priređuje 'Noć knjige'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana