Svijet     | 24.12.2019. 11:20 |

Talibani napali kontrolni punkt snaga sigurnosti u Afganistanu, 15 ubijenih

FENA Internet

KABUL, 24. decembra (FENA) - Talibanski militanti iz zasjede su napali kontrolni punkt vladinih snaga u pokrajini Balkh na sjeveru Afganistana, ubivši najmanje 15 pripadnika snaga sigurnosti, saopćili su lokalni zvaničnici u utorak, u posljednjem u nizu eskalirajućih pobunjeničkih napada.

Više od 18 godina nakon što su snage pod američkim vodstvom svrgnule tvrdokorni talibanski režim, afganistanske snage bilježe rekordne gubitke, dok američki i afganistanski zvaničnici upozoravaju da bi broj ubijenih i ranjenih mogao rasti.   

Uprkos zimskoj pauzi u borbama zbog obilnog snijega u planinama u kojima se talibanski islamisti obično odmaraju i regrupišu  uoči njihove redovne proljetne ofanzive, napadi na slabo odbranjive kontrolne punktove učestali su širom zemlje.

Mohammad Yousuf, guverner oblasti Dawlatabad gdje se incident desio, kazao je da su deseci talibana napali kontrolni punkt kojim zajednički upravljaju afganistanski vojnici i obavještajci, ubivši 15 ljudi.

U saopćenju afganistanskog ministarstva odbrane navodi se da je sedam vojnika ubijeno. Ministarstvo obično ne pruža tačne cifre o žrtvama među vladinim snagama u borbama s  talibanima.

Talibani, koji se bore da istjeraju strane snage i svrgnu vladu u Kabulu koja užIva zapadnu podršku, preuzeli su odgovornost za napad  i saopćili su da je najmanje 20 pripadnika snaga sigurnosti ubijeno, šest je ranjeno i četvorica su zarobljena. Talibani obično preuveličavaju brojke žrtava među vladinim snagama.

 Dok broj ubijenih pripadnika snaga sigurnosti raste u ovoj godini, vlada se povukla sa stotina kontrolnih punktova u izoliranim regijama koji služe kao magnet za talibanske napade.

Deseci hiljada afganistanskih civila, članova snaga sigurnosti i oko 2.400 pripadnika američkog vojnog osoblja ubijeni su u borbama od 2001. godine, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ministarstvo zdravstva Gaze - U izraelskim napadima ubijeno 34.262 Palestinca

U izraelskom zračnom napadu na Rafah ubijene 24 osobe

U izraelskim zračnim udarima na grad Rafah ubijeno 18 Palestinaca, među njima 14 djece

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta