Svijet     | 24.12.2019. 09:45 |

Lavrov: Odluke WADA-e protiv Rusije su politizirane

FENA Internet

MOSKVA, 24. decembra (FENA) - Antiruska presuda Svjetske antidopinške agencije (WADA) je politizirana jer tom agencijom dominiraju zemlje članice NATO-a i njihove saveznice, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

- Odluke WADA-e donosi petnaestak ljudi, od kojih je 11 iz zemalja članica NATO-a, plus Australija i Japan, jedna afrička i jedna latinoamerička zemlja - izjavio je on na sastanku Vijeća Federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta.

- Kada se sav žar borbe protiv dopinga degradira na podršku onima koji žele naškoditi Rusiji svim sredstvima i u svim pravcima, to je osnova za pretpostavku da je ovakva vrsta odluke očigledna politizacija – kazao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je izjavio da će Rusija nadzirati pravednost i otvorenost rasprava o dopingu u WADA-i, posebno u svjetlu nove informacije koju je pružila Ruska istražna komisija o falsifikatima koju je iznio bivši čelnik antidopinške agencije u Moskvi Grigorij Rodčenkov.

WADA je sankcionirala ruske sportiste zbog navodnih manipulacija bazom podataka ruske antidopinške laboratorije.

U subotu je Ruska istražna komisija saopćila kako je došla do dokaza da su Rodčenkov, koji je pobjegao u Sjedinjene Države u 2015., i izvjesne neidentifikovane osobe manipulirali bazom podataka ruske laboratorije, prenosi Xinhua.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Srbijanski ministar vanjskih poslova danas u posjetu Moskvi

Tim Ujedinjenih nacija: Ima razloga za vjerovati da je Hamas počinio seksualno nasilje

UNRWA nastoji ublažiti posljedice izraelskih optužbi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo