Magazin     | 24.12.2019. 09:21 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 24. prosinca (FENA) - 
 
- 1798. Rođen Adam Mickiewicz, poljski pisac, najizrazitiji predstavnik poljskog romantizma. Njegov idilični ep "Pan Tadeuš", u kojem je dao viziju stare Poljske u nestajanju, smatra se najvećim djelom poljskog romantizma.

- 1814. SAD i Velika Britanija potpisale mir u Gentu u Belgiji, okončavši rat započet 1812. godine.

- 1818. Rođen James Prescott Joule, engleski fizičar. Odredio je toplotni ekvivalent električne energije i mehanički ekvivalent topline i time dao jedan od dokaza zakona o očuvanju energije. Po njemu je mjerna jedinica za energiju, rad i količinu toplote nazvana džul (J).

- 1838. Pod pritiskom Rusije, Porte i političkih protivnika u Srbiji knez Miloš Obrenović prihvatio je tzv. turski ustav, kojim je ograničena apsolutna kneževa vlast.

- 1863. U Kalkuti umro engleski pisac William Makepeace Thackeray, jedan od najznačajnijih satiričara 19. stoljeća, poznat po romanu "Vašar taštine".

- 1871. Premijera Verdijeve opere "Aida" održana je u Kairu, gdje se i odigrava radnja.

- 1942. Na njemačkom eksperimentalnom poligonu u mjestu Peenemünde izvršena je uspješna proba nove rakete zemlja-zemlja FZG76, kasnije poznate kao raketa Fau 1 (V-1).

- 1982. Umro Louis Aragon, francuski pisac, jedan od osnivača nadrealističkog pokreta. U Drugom svjetskom ratu bio jedan od najistaknutijih pjesnika Pokreta otpora.

- 1994. Islamski teroristi su prilikom otmice francuskog putničkog zrakoplova u Alžiru ubili dvoje i uzeli za taoce 239 ljudi.

- 1995. Na parlamentarnim izborima u Turskoj najviše glasova osvojila je islamistička Partija prosperiteta, što je bila prva izborna pobjeda islamista u 72-godišnjoj povijesti sekularne Turske.

- 1999. "Mali princ", djelo Antoinea de Saint-Exupéryja, proglašen je za knjigu stoljeća u Francuskoj.

- 2000. Tijekom četvorodnevne pobune u zatvorima u Turskoj ubijeno 28 ljudi.

- 2002. Trostruko ubojstvo u Kostajnici kod Konjica počinio Muamer Topalović, a osnovni motiv bio je vjerski fanatizam. On je oko 21.30 sati iz vatrenog oružja ubio Anđelka Anđelića i njegove kćeri Maru i Zorku, te teško ranio njegovog sina Marinka. Topalović je osuđen na 35 godina zatvora.

- 2002. Ukrajinski putnički zrakoplov koji je prevozio ukrajinske zrakoplovne stručnjake srušio se u Iranu. Poginulo je 46 putnika i članova posade.

- 2008. Umro Harold Pinter, britanski nobelovac i jedan od najpoznatijih dramskih pisaca, koji je bio poznat i kao oštar kritičar britanske i američke vanjske politike.

- 2008. Umro Samuel Huntington, američki politolog i Harvardski profesor, postao je poznat po teoriji "Sukoba civilizacija", prvobitno publiciranoj u poznatom časopisu Foreign Afairs i kasnije u istoimenoj knjizi.

- 2017. U požaru u trgovačkom centru u južnom filipinskom gradu Davao poginulo je 37 osoba, a više desetina je ozlijeđeno.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu