Bosna i Hercegovina     | 24.12.2019. 09:01 |

Borrell i Várhelyi pozvali novi saziv Vijeća ministara BiH da krenu u reforme

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 24. decembra (FENA) - Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Josep Borrell i evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Olivér Várhelyi pozdravili su imenovanje novog saziva Vijeća ministara više od godinu dana nakon održanih parlamentarnih izbora u Bosni i Hercegovini.

- To otvara put za obnavljanje opredjeljenja političkih stranaka da se omogući napredak na putu BiH ka Evropskoj uniji - naglasili su i dodali da su odnosi između EU i BiH na prekretnici nakon prihvatanja Mišljenja Evropske komisije i 14 ključnih prioriteta u oblastima vladavine prava, temeljnih prava i reforme javne uprave.

U zajedničkoj izjavi ocijenili su da će predstojeća 2020. godina biti važna godina za Bosnu i Hercegovinu budući da je to godina kada će biti održali lokalni izbori, uključujući i izbore u Mostaru.

Naglasili su da je potrebno da vlada na državnom nivou pod hitno usvoji i osigura provedbu novog paketa socijalnih i ekonomskih reformi koje će biti na dobrobit bh. građana.

- Budući napredak države zahtijeva potpunu posvećenost zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima - istaknuli su Borrell i Várhelyi.

U zajedničkoj izjavi ponovili su stav da je Evropska unija spremna u potpunosti podržati Bosnu i Hercegovinu, njene institucije i sve njene građane u napretku na putu evropskih integracija.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je u ponedjeljak imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH 14 mjeseci nakon općih izbora u BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo