Regija     | 23.12.2019. 20:30 |

Slovenci obilježavaju Dan samostalnosti i jedinstva

FENA Agencije

LJUBLJANA, 23. prosinca (FENA) - Više od 93 posto Slovenaca glasalo je na današnji dan prije 29 godina na referendumu za državnu samostalnost, što se od tada obilježava kao Dan samostalnosti i jedinstva i u toj prigodi premijer Marjan Šarec kazao je u ponedjeljak da je za domovinu vrijedno umrijeti.

"Dati svoj život za domovinu nešto je najviše što čovjek može učiniti", kazao je Šarec na tradicionalnom prijemu za obitelji pripadnika policije i teritorijalne obrane koji su smrtno nastradali ili bili ranjeni u sukobima s bivšom JNA u borbi za obranu samostalnosti krajem lipnja i početkom srpnja 1991.

Državni praznik samostalnosti i jedinstva proglašen je 2005. godine, a službeno pada dan poslije Božića, kad su proglašeni rezultati referenduma na kojemu je skoro 95 posto birača pozitivno odgovorilo na pitanje želi li da Slovenija postane samostalna i nezavisna država, prenosi Hina.

U ponedjeljak su uoči praznika na njegovu obilježavanju uz premijera sudjelovali i predsjednik države Borut Pahor i ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar.

"Referendum je bio izuzetan čin slovenskog naroda, cijeli narod je zaslužan za osamostaljenje, a ne samo pojedinci", kazao je Šarec te dodao da bi Slovenci i danas trebali nastupati jedinstveno, kako su to činili u prijelomnim povijesnim situacijama.

"Više nismo svjesni što smo dobili time da imamo svoju državu, a ponekad se danas ne znamo ujediniti niti oko običnih, banalnih pitanja", kazao je predsjednik slovenske vlade.

Predsjednik Borut Pahor dodijelio je uz predstojeći državni praznik visoka državna odlikovanja ustavnom pravniku i nekadašnjem ministru pravosuđa Peteru Jambreku za njegov prilog pravnoj znanosti.

Pahor je to priznanje dodijelio i nekadašnjem austrijskom vicekancelaru Erhardu Buseku za kojega je rekao da je bio oduševljeni zagovornik Slovenije u njezinim teškim trenucima te nakon što se državno osamostalila, ali i u vrijeme njezina ulaska u EU i NATO savez te joj u tom smislu i danas pomaže.

U svojoj poslanici pred Dan samostalnosti i jedinstva slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar naglasio je da da je Slovenija demokratska, pravna, moderna, sigurna i socijalna država, ali u prvom redu država svojih državljana i državljanki, prenose slovenski mediji.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo