Bosna i Hercegovina     | 23.12.2019. 19:25 |

Diplomatski predstavnici u BiH pozdravili formiranje Vijeća ministara BiH

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 23. decembra (FENA) - Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini pozdravila je današnje imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH, kao i dostavljanje Programa reformi u sjedište Sjevernoatlantskog saveza (NATO) u Briselu.

- Predajom dokumenta Program reformi u NATO nastavit će se partnerstvo i saradnja BiH s tim savezom i odblokirati proces prijeko potrebnih reformi u oblasti odbrane - saopćeno je iz Ambasade na njihovom Twitteru nalogu.

Na Twitter nalogu oglasio se i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler koji kaže da je imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH dobrodošla vijest, iako se na nju već dugo čekalo.

- Ono što državi i njenim građanima treba odmah je fokusiranje na brzo postizanje konkretnih rezultata - stav je Sattlera.

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Matthew Field izrazio je nadu da će današnje formiranje Vijeća ministara doprinijeti intenzivnijoj provedbi reformi na dobrobit svih građana u BiH.

- Raduje me i vijest da je Program reformi dostavljen u Brisel čime se omogućava nastavak saradnje s NATO-om - napisao je Field na Twitter nalogu.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske također je pozdravilo imenovanje Vijeća ministara 14 mjeseci nakon održanih općih izbora.

- Želimo uspjeh novoj vladi, a nastavit ćemo podržavati napore za razvoj i prosperitet zemlje koje će nova vlada ulagati u jedinstvu i solidarnosti - kaže se u saopćenju Ministarstva koje prenosi Ambasada Turske u BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH imenovao je danas Vijeće ministara 14 mjeseci nakon održanih parlamentarnih izbora, a sat vremena nakon toga Predsjedništvo BiH putem Misije BiH pri NATO-u u Brisel je dostavila Program reformi.

Rezultat je to dogovora predsjedavajućeg i članova Predsjedništva BiH Željka Komšića, Milorada Dodika i Šefika Džaferovića koji su postigli u novembru kako bi se odblokirali procesi unutar BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH sutra o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Predsjedateljica Krišto otvorila Poslovni forum „Gradimo Livno zajedno“

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu