Bosna i Hercegovina     | 23.12.2019. 19:11 |

Forto i Filipović posjetili Arhitektonski i Građevinski fakultet

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. decembra (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Damir Filipović posjetili su Arhitektonski i Građevinski fakultet na kojima se vrši sanacija u okviru projekta "Zeleni ekonomski razvoj", saopćeno je iz Pres-službe Kantona Sarajevo. 

Energetska sanacija objekata podrazumijeva građevinske radove, odnosno termoizolaciju vanjskih zidova, zamjenu krovnog pokrivača i termoizolaciju krova. Mašinski radovi podrazumijevaju ugradnju kalorimetra s potrebnom aramaturom, intervencije na cijevnoj mreži uključujući ugradnju radijatorskih ventila s termostatskom glavom te izradu toplotne podstanice. 

- Uvjerili smo se da radovi idu svojim tokom i studenti navedenih fakulteta, kao i osoblje, uskoro će imati mnogo bolje uslove za rad. Podsjetiću da smo za narednu godinu pripremili spisak od 40 objekata koji će biti energetski sanirani i da su sredstva za radove obezbijeđena - rekao je ministar Filipović. 

Dekan Arhitektonskog fakulteta Erdin Salihović zahvalio je premijeru i ministru za posjetu istaknuvši da se nakon 50 godina dešava velika, organizovana rekonstrukcija fasade, omotača i zamjene prozora. 

- Svi ti radovi donijeće višestruke benefite - imaćemo energetski komfor, fasada će biti ljepša i vratit će se ono modernističko zdanje s početka šezdesetih godina. Korist će se osjetiti prevashodno u računima, a potom i u komforu rada - rekao je dekan Salihović. 

Vrijednost projekta je 882.000 KM, a finansiraju ga Arhitektonski fakultet, Građevinski fakultet, Rektorat Univerziteta u Sarajevu, Vlada Švedske i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS. 

Implementator je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Bećirović u povratničkom naselju Miljeno kod Čajniča

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'