Bosna i Hercegovina     | 23.12.2019. 17:17 |

Tegeltija se nada da će Program reformi biti sutra upućen u Brisel (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 23. decembra (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) izrazio je danas zadovoljstvo nakon što je imenovan novi saziv Vijeća ministara, najavivši da će naredna sjednica biti održana 30. decembra.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je danas imenovanje osam državnih ministara i devet zamjenika ministara čime je BiH 14 mjeseci nakon održanih općih izbora dobila državnu vlast.

Tegeltija je napomenuo da je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) utvrdila tačnost svih podataka koje je naveo Mlađen Božović, kandidat DNS-a za ministra ljudskih prava i izbjeglica te Tegeltija pojašnjava da zbog poslovničkih mogućnosti on nije danas imenovan.

- Komisija za izbor Vijeća ministara treba ponovo zasjedati jer danas nije završeno ispitivanje tog kandidata zbog čega očekujem da će to uskoro biti završeno te da će Božović već na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH, koja se očekuje sredinom januara, biti imenovan za ministra za ljudska prava i izbjeglice - pojasnio je Tegeltija.

Sporno je još ime zamjenika ministra sigurnosti Vladimira Mijatovića, kandidata Socijalističke partije  (SP) jer nije bilo moguće potvrditi tačnost podataka koje je naveo u SIPA-i.

- Ukoliko se pokaže da postoji neslaganje razmotrit ćemo to, ali ako bude identičan stav SIPA-e kakav je sada, njega nećemo moći predložiti za zamjenika ministra sigurnosti - zaključio je Tegeltija.

Na pres-konferenciji se osvrnuo i na dogovor da će nakon imenovanja novog Vijeća ministara BiH dokument Program reformi biti upućen u sjedište Sjevernoatlantskog saziva (NATO) u Brisel, izražavajući nadu da će to sutra biti i učinjeno.

- To je pitanje za članove Predsjedništva BiH i sigurna sam da će ga poslati u Brisel. To očekujem da se učini onako kako je to definiralo Predsjedništvo u novembru - podvukao je Tegeltija, dodajući da je upoznat sa sadržajem tog dokumenta, što će biti i prioritet u njegovom radu.

Nakon prvog sastanka novoimenovanog Ministarskog vijeća i prošlog saziva Vijeća ministara govorio je i o budžetu za 2020. godinu, kazavši da će stav o tom najvažnijem finansijskom dokumentu novi saziv dati svoj stav, a potom će on biti upućen Predsjedništvu BiH.

Kaže da je realno da BiH budžet za 2020. godinu dobije u prvom kvartalu sljedeće godine i to je realan okvir da bi se mogli završiti svi planirani projekti, posebno što će se iz ove godine realizirati projekti u prvom kvartalu 2020. godine.

O tome koliko će budžet iznositi zavisit će od Globalnog fiskalnog okvira za naredni trogodišnji period te će se nakon toga znati kako će budžet izgledati.

Pogledajte http://fena.ba/video/3835

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Gc_4zgbopN-4XMIps9n1GhBMhG0h3mjP?usp=sharing

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Odluke i zaključci sa sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

Amidžić i Tegeltija o prioritetima UIO: Novi stručni kadrovi i bolja tehnička opremljenost

Krišto i Tegeltija razgovarali o radu Uprave za indirektno oporezivanje BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo