Bosna i Hercegovina     | 23.12.2019. 16:20 |

Premijer ZDK razgovarao s predstavnicima udruženja osoba s invaliditetom

FENA Saopćenje

ZENICA, 23.decembra (FENA) - Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić sa saradnicima odvojeno je primio delegacije Kantonalnog udruženja roditelja osoba oboljelih od cerebralne paralize i drugih onesposobljenja "Dlan" Zenica i Udruženja osoba s invaliditetom ZDK, a razgovarano je o problemima i potrebama ovih organizacija.

Udruženje "Dlan" je prije osam mjeseci, uz pomoć USAID-a, pokrenulo Servis centar za osobe s invaliditetom, koji je do sada svojim korisnicima pružio 2.600 usluga. Servis centar brine o 76 korisnika svih uzrasta i stepena invaliditeta sa područja Zeničko-dobojskog kantona. Predstavnici udruženja "Dlan" očekuju da se osigura finansijska podrška za Servis centar u 2020. godini, kao i da se na esencijalnu listu lijekova u ZDK-u uvrste određeni lijekovi za teško invalidne osobe.

Premijer je podržao aktivnosti "Dlana", sugerišući da se sa prijedlogom za dopunu esencijalne liste lijekova obrate Zavodu zdravstvenog osiguranja ZDK, te da se organizira novi sastanak u Ministarstvu zdravstva ZDK na kojem bi se sagledale mogućnosti unapređenja položaja invalidnih osoba. Najavio je da će ZDK do kraja godine dobiti budžet za 2020. godinu, tako da se već u februaru očekuje raspisivanje javnih poziva za finansiranje projekata, na koje će se moći prijaviti i udruženje "Dlan".

Na sastanku s predstavnicima Udruženja osoba s invaliditetom ZDK ukazano je na svakodnevne probleme u radu, a posebice na poteškoće prilikom zapošljavanja invalidnih osoba, što je primarna misija ovog udruženja. Udruženje je nedavno bilo prinuđeno da zbog finansijskih problema zatvori objekt u kojem je vršilo prodaju rukovorina osoba sa invaliditetom. Premijer Ganić je obećao interventnu pomoć vlade kako bi udruženje prevladalo trenutne poteškoće u radu, saopćeno je iz Press službe ZDK.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta