Bosna i Hercegovina     | 23.12.2019. 15:22 |

Stoljeće Crvenog križa u Lukavcu (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

TUZLA, 23. decembra (FENA) - Svečanom dodjelom priznanja najzaslužnijim pojedincima, ustanovama i institucijama, te promocijom monografije ''Humanost u Lukavcu gradu velikog srca'' obilježeno je stotinu godina organizacije Crvenog križa u ovoj općini.

- Crveni križ ima 194 nacionalna društva širom svijeta, koja implementiraju humaniterne ciljeve u odgovoru na potrebe građana u miru, i u vanrednim situacijama - kazao je generalni sekretar Crvenog križa FBiH Namik Hodžić  

Daruju krv, pomažu unesrećenima od poplava, klizišta, zemljotresa. Edukuju mlade iz oblasti pružanja prve pomoći, a u Lukavcu imaju i Centar za pružanje njege u kući za svoje sugrađane.

Načelnik Općine Lukavac Edin Delić je naglasio da ta općina ima vrlo važan oslonac u ovoj organizaciji, jer su oni puni inicijativa u svom radu i kontinuirano prisutni.

- To je organizacija koja okuplja veliki broj mladih ljudi i starijih, koja se brine o širokom spektru iz humanitarnog djelovanja - istakao je Delić.

Oko aktivnosti Crvenog križa u Lukavcu je danas okupljeno više od 50 aktivnih profesionalaca i volontera, a njima i onima koji su ovu organizaciju vodili od 1919. godine do danas štampana je Monografija nazvana ''Humanost u Lukavcu gradu velikog srca''.

Sekretar Crvenog križa općine Lukavac Mustafa Osmanović je poručio da volonteri žive Crveni križ.

- Raditi u ovoj organizaciji, a nemati empatiju prema ljudima u nevolji je nemoguće. Ne postoji druga formula nego biti čovjek. Osjećati potrebu da pomažete drugima i to je ono što nas drži - rekao je Osmanović.

Uz promociju monografije, čiji je autor Osmanović, na svečanosti u Lukavcu djelatnici Crvenog Križa dodijelili su i zahvalnice svojim donatorima, partnerima humanih projekata i saradnicima.

Pogledajte http://fena.ba/video/3833/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/17BKGiL7ZXa1C9h2Gd3UUmWFdxoV_nqTh?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Lakić s predstavnicima Lukavca i Tuzle: Želimo pomoći razvoj lokalnih zajednica

Dizdar apelovao da se rasvijetle nemili događaji kod Lukavca

Francesco Rocca podnosi ostavku na mjesto predsjednika Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana