Svijet     | 23.12.2019. 12:15 |

Stoltenberg spreman na sastanak s Putinom 'u pravom kontekstu'

FENA Internet

BRUXELLES, 23. decembra (FENA) - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je kako je spreman da se sastane s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom "ukoliko kontekst bude pravi", tvrdeći da je dijalog potreban u, kako ih je nazvao, "teškim odnosima".  

Odnosi NATO-a s Rusijom postali su dodatno zategnuti kada je Moskva anektirala ukrajinski Krimski poluotok u 2014. i nakon toga podržala separatiste na istoku zemlje. I ostala sporenja od tada su opteretila odnose dvije strane, među kojima je i napuštanje američko-ruskog sporazuma o nuklearnom neširenju.

- Vjerujem u dijalog s Rusijom, stoga ukoliko je kontekst ispravan naravno da sam spreman da se sastanem s predsjednikom Putinom – izjavio je Stoltenberg u intervjuu za dpa.

-  Jednostavno vjerujem da je bolje da se sastajemo nego da se ne sastajemo, da sjednemo za stol i raspravljamo, i posebno kada se situacija zakomplicira bitno je sjesti za isti stol - kazao je.   

- Rusija je naš najveći susjed. Rusija je tu da ostane i mi trebamo insistirati na boljim odnosima s Rusijom – dodao je Stoltenberg.

- Čak, međutim, i u slučaju poboljšanih veza s Rusijom potrebno nam je upravljati teškim odnosima s Moskvom – zaključio je čelnik Sjevernoatlanskog saveza.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Stoltenberg: NATO jača evropsku i američku sigurnost

Navaljnaja: Putin nije legitimni predsjednik Rusije

Stoltenberg 'duboko tužan i uznemiren' smrću Navaljnog, traži od Rusije da pruži odgovore

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana