Bosna i Hercegovina     | 23.12.2019. 12:00 |

Biskup Komarica: Božić proslavljati iskreno, a ne kroz prazne riječi

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 23. decembra (FENA) – Biskup banjalučki Franjo Komarica ukazao je da Božić donosi mir u srca vjernika, koji ga trebaju proslavljati iskreno, a ne kroz prazne riječi i kratkotrajna zadovoljstva.

-Božić, kao početak povijesti Božjeg mirotvorstva s nama ljudima, nema ništa zajedničko s površnom i jeftinom sentimentalnošću, s privlačnim, marketinškim reklamama za kratkotrajna zadovoljstva; a niti s možda uglađenim ali praznim čestitarskim riječima. Traži se od nas, koji Božić slavimo, odvažnost i vjerodostojnost, da bismo ispravno i plodno slavili ovu tajnu Božje ljubavi i milosrđa prema nama. Nitko ne može potpuno i ispravno sudjelovati u slavlju Božića, ako se ne odluči biti i sam vjerodostojan donositelj i graditelj istinskog, pravednog mira, promicatelj kulture susreta, povjerenja i pomirenja među ljudima - kazao je biskup Komarica.

Naveo je i da je istinski, pravi i trajni mir skup.

-Puno skuplji nego prigodni božićni darovi; nego naša sentimentalnost i nježnost koju osjećamo i pokazujemo jedni prema drugima uz svetkovinu Božića – naglasio je monsinjor Komarica.

U božićnoj poruci on je ukazao da je potrebno da se razumiju događaji iz božićne noći.

-Zagledajmo se stoga, još jednom u božićne jaslice! Pogled na njih nam može pomoći da se malo udubimo u stvarnost Božje nakane da spasi ljudski rod. Može nam pomoći da razmislimo u kakav se rizik upustio Bog s čovjekom u događaju božićne noći – kazao je biskup banjalučki.

Upozorio je i da neki proslavljaju Božić u nemirima zahvaćenom području.

-Svetkovina Božića sve nas, koju slavimo, stavlja u nelagodnu situaciju: da govorimo o Božjoj poruci i Božjoj ponudi mira, u vrijeme dok se na brojnim i raznim mjestima zemaljske kugle događaju svađe, neprijateljstva, nemiri ili ratovi – kazao je Komarica i dodao da je Bog pokazao da mu nije strana naša ljudska siva, pa i ona najdramatičnija životna situacija.

Vjernici, kaže, treba da prihvate od Boga dati mir.

-Svojim dolaskom k nama, susreo je nas ljude u našoj svakodnevnoj životnoj drami, u našoj životnoj nesigurnosti, u našoj nerijetkoj neshvaćenosti i neprihvaćenosti i od naših bližnjih, od naših sugrađana i naših suvremenika. Takvim svojim postupkom Bog nudi nama i cijelom ljudskom rodu svoj božanski mir, svoje trajno prijateljstvo. On nam time, ujedno, daje do znanja koji je najvažniji preduvjet da se oslobodimo svoga nemira, svoga nezadovoljstva, svoga straha i nespokoja. A to je: mi se ljudi moramo pomiriti s Njime, našim Bogom Stvoriteljem i Spasiteljem! Trebamo prihvatiti od njega ponuđeni nam – mir! - kazao je biskup banjalučki.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Salkić: Trenutna situacija zahtijeva konsolidaciju probosanskih snaga

Kuća ljudskih prava u Banjoj Luci: Usvojene izmjene još jedan korak ka autokratiji i diktaturi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana