Svijet     | 23.12.2019. 11:24 |

Moon i Abe doputovali u Kinu na trilateralni samit

FENA Internet

PEKING, 23. decembra (FENA) - Japanski premijer Shinzo Abe i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in doputovali su u Peking u ponedjeljak radi sastanka s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, uoči trilateralnog samita koji će biti održan u gradu Chengdu. 

Tokom sastanka s Xijem, Moon je istaknuo „značajnu ulogu“ Kine u suzbijanju rastućih vojnih napetosti na Korejskom poluotoku, javila je korejska novinska agencija Yonhap.

- Nedavni razvoj dešavanja, u kojima je dijalog između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država prekinut a napetosti na Korejskom poluotoku su pojačane, nisu od koristi našim zemljama ni Sjevernoj Koreji – izjavio je Moon novinarima u Pekingu.

Pyongyang je zaprijetio akcijom ukoliko Sjedinjene Države ne ispune njegov rok do kraja godine da ublaže sankcije Sjeveru.

U odvojenom bilateralnom susretu, Shinzo Abe također će se sastati s Xijem kako bi raspravljali o regionalnim napetostima, kao i o ostalim problemima koji su pogoršali odnose dvije zemlje.

Kako je javila novinska agencija Kyodo, Abe će pomenuti tokom razgovora mornaričke aktivnosti u okolini spornih otoka Senkaku i situaciju u Hong Kongu, koga potresaju šestomjesečni antivladini protesti, sudeći po emiteru programa RTHK.

Xi je ranije prihvatio poziv Abea da posjeti Japan kao državni gost u proljeće naredne godine.

Planirano je da se Moon i Abe sastaju u prijestolnici kineske pokrajine Sečuan u utorak na marginama trilateralnog sastanka čiji će domaćin biti kineski premijer Li Keqiang.

U prvom zvaničnom sastanku dvojice čelnika u 15 mjeseci, očekuje se da Moon i Abe raspravljaju o saradnji na denuklearizaciji Korejskog poluotoka i o trgovinskim sporenjima koji opterećuju japansko-južnokorejske odnose, prenosi dpa.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Kineski posrednik: Rusija i Ukrajina vjeruju da će se rat završiti pregovorima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo