Stranačke aktivnosti     | 22.12.2019. 15:36 |

Saopćenje za javnost SDS-a

FENA Saopćenje

Šarović: Dodik jednim potpisom razvlastio Srpsku i uspostavlja nove institucije na nivou BiH

Republika Srpska se potpuno razvlašćuje iz procesa odlučivanja o "Procesu Reformi BiH" koji se prenosi na nivo BiH, što se jasno vidi iz u petak objavljenog dokumenta – kazao je danas u Bileći predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović gdje je boravio u posjetio OO SDS Bileća.

„Za dalje usvajanje odluka o integrisanju BiH u NATO odluke će donositi isključivo institucije na nivou BiH, dok se Republika Srpska potpuno razvlašćuje“ – istakao je Šarović

Predsjednik SDS je rekao da je svojim potpisom Dodik dao saglasnost na dokument u kome se na više mjesta ponavlja da su evroatlantske integracije jedan od spoljnopolitičkih ciljeva BiH kao i da BiH preuzima obavezu učešća u zajedničkim vježbama, ali i vojnim intervencijama u trećim zemljama.

„Sporno je i što se „Programom reformi BiH“ pravno "betonira" postojanje Suda i Tužilaštva BiH i VSTS-a ali i najavljuje uspostava nove sudske instance na nivou BiH - Apelacionog suda BiH“ – kazao je Šarović.

On je ponovio da je Dodik potpisao dokument koji predviđa mjere kojima se traži uticanje na javnost u cilju podrške evroatlanstkim integracijama, tj. priključenju NATO kao i da će sektor nauke sa nivoa Republike Srpske djelovati u cilju daljeg razvijanja partnerstva, sve do priključenja u NATO.

„Preuzeta je obaveza potpunog usklađivanja Oružanih snaga BiH sa NATO standardima, predviđa se da osnove bezbjednosne politike čine aktivno učešće u evroatlanstkim procesima, posebno EU i NATO kao i da u odbrambenom planiranju BiH mora da "ispunjava obaveze na putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama"“ – naglasio je predsjednik SDS-a.

Šarović na kraju smatra da je najveća Dodikova izdaja pristanak da se vojna imovina koju smo do sad uspjeli sačuvati, sada knjiži na Ministarstvo odbrane BiH kao i to da se BiH ovim dokumentom od 2023. obavezuje da će svoje vojnike a samim tim i vojnike srpske nacionalnosti, staviti na raspolaganje NATO-u za vojne intervencije u trećim zemljama.


Sektor za politiku i medije

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

SDS

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!