Svijet     | 21.12.2019. 15:22 |

Kina osudila američko uplitanje u njena unutrašnja pitanja

FENA Internet

ŠANGAJ, 21. decembra (FENA) - Kineska vodeća parlamentarna agencija u subotu je kritikovala prijedlog vojnog budžeta koji je usvojen u Washingtonu u ovoj sedmici kao "uplitanje u unutrašnja pitanja", javila je kineska državna novinska agencija Xinhua.

You Wenze, portparol Komiteta za vanjsku politiku Kineskog Narodnog Kongresa, izrazio je "snažno nezadovoljstvo Aktom odobravanja nacionalne odbrane (NDAA)", usvojenim većinom glasova u američkom Senatu u ovoj sedmici.   

Američki predsjednik Donald Trump obećao je potpisati prijedlog u što skorijem vremenu kako bi ga pretočio u zakon.

You je kazao da dio prijedloga koji pominje Tajvan podriva mir i stabilnost u tajvanskom moreuzu. Na osnovu prijedloga, Sjedinjene Države će vojno podržavati Tajvan, samoupravni otok koji Peking smatra dijelom Kine.

Prijedlog također poziva na podršku honkonškim prodemokratskim demonstrantima, kao i na prikupljanje izvještaja o tretmanu manjinskog muslimanskog naroda Ujgura u kineskoj pokrajini Xinjiang.

- SAD planiraju da se miješaju u unutrašnja pitanja drugih zemalja pod krinkom "demokratije" i "ljudskih prava". Pitanja vezana za Xinjiang uopće nisu pitanja ljudskih prava, vjerska pitanja, to su antiteroristička pitanja - izjavio je You, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Netanyahu otkazao posjetu izraelske delegacije Washingtonu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo