Svijet     | 21.12.2019. 13:51 |

Rouhani traži od Japana da zaštiti iranski nuklearni sporazum

FENA Internet

TEHERAN, 21. decembra (FENA) – Iran je zatražio od Japana da pokrene inicijativu da se zaštiti iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine i podrži mir i stabilnost na Bliskom istoku, javili su u subotu iranski mediji.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani dao je te komentare tokom susreta s japanskim premijerom Shinzom Abeom u Tokiju.

Rouhani je zatražio od Japana da pomogne u suprotstavljanju SAD-u da "potope" nuklearni sporazum, također poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA).

Iranski predsjednik također je istaknuo značaj produbljivanja veza između Irana i Japana u poljima od obostranog interesa, među kojima su "energetika, nauka i tehnologija, medicina, turizam sport, te carinskim, industrijskim i ekonomskim poljima", javila je novinska agencija Tasnim.

- Islamska Republika Iran pozdravlja svaki napor bilo koje zemlje u spašavanju JCPOA i zaštiti mira i stabilnosti u regiji i u svijetu – izjavio je Rouhani, dodajući da "mi ne odbacujamo sve pregovore i sporazume koji služe našim interesima".

Premijer Abe izjavio je da će Japan nastaviti s naporima na spašavanju nuklearnog sporazuma i da je njegova zemlja već započela saradnju s tri evropske zemlje po tom pitanju, prenosi Xinhua.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Intelektualci iz Srbije i regije potpisali apel potpore Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Papa Franjo ponovio apel za mir, izrazio žaljenje zbog sukoba u Ukrajini i Gazi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo