Bosna i Hercegovina     | 21.12.2019. 12:51 |

Agović: Izmjenama zakona omogućiti drugačiju raspodjelu javnih prihoda u BPK

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 21. decembra (FENA) - Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde utvrdila je i u skupštinsku proceduru uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u BPK Goražde i finansiranju BPK Goražde.

Predloženim izmjenama omogućit će se drugačija raspodjela javnih prihoda ostvarenih po osnovu poreza na dobit, poreza na imovinu, naslijeđe i poklon te poreza na promet nekretnina, i to u korist lokalnih zajednica, pojašnjavaju u kantonalnom ministarstvu finansija.

- Prethodnih godina taj dio se znatno izmijenio u korist BPK i nakon nekadašnjeg omjera raspodjele 50 posto lokalnim zajednicama, 50 posto kantonu, stavljen je omjer 70 posto u korist kantona, 30 posto lokalnim zajednicama. Ovim izmjenama, doduše na pritisak lokalnih zajednica, pokušat će se ubuduće izaći u susret lokalnim zajednicama, s obzirom na to da ne možemo izaći iz tekućeg budžeta u susret zahtjevima za transfere prema njima. Transfer po ovom osnovu sada će ići u omjeru 60 posto kanton, 40 posto lokalne zajednice - ističe ministar finansija BPK Goražde Mirsad Agović.  

Po njegovim riječima, na ovaj način lokalnim zajednicama bit će omogućeno obezbjeđenje dodatnih sredstva s obzirom na prihode koje kanton na godišnjem nivou ostvaruje po tom osnovu.

- To je  oko dva miliona KM ostvarenih prihoda kantona i taj dio će se umanjiti za nekih 10 posto, ali mi očekujemo jednu dobru saradnju i zalaganje lokalnih zajednica. Cilj ovakvog zakona je da se lokalne zajednice stimulišu da učine dodatni napor i dostave adekvatne podatke vezane za imovinu, za sve transfere vezane za oporezive procese koji funkcionišu na nivou kantona i lokalnih zajednica i da se značajno poveća efikasnost naplate tih prihoda – naglasio je Agović.

Dodao je da je jedna od lokalnih zajednica koja je već napravila iskorak u tom smislu Općina Pale u FBiH.

- Općina Pale je to uradila u segmentu naplate poreza na imovinu, i oni su, iako u ukupnom stanovništvu kantona čine statistički 3,06 posto, uspjeli da te prihode ostvare na nivou 17,5 posto, što je značajan napredak. Lokalne zajednice se moraju potruditi da evidentiraju imovinu i dostave Poreznoj upravi sve podatke da ona može raditi svoj posao. Radi se o imovini, odnosno objektima koji se ne koriste i koji služe za rekreaciju - kazao je ministar finansija BPK Goražde.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u BPK Goražde i finansiranju BPK Goražde po skraćenom postupku bit će razmatran na sjednici kantonalne skupštine 24. decembra.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U FBiH u periodu januar-mart uplaćeno 1.945.383.748 KM javnih prihoda

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Javni prihodi u Federaciji BiH veći za 13 posto

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana