Svijet     | 20.12.2019. 19:37 |

Broj ubijenih u napadu na sjedište FSB u Moskvi porastao na dvojicu

FENA Internet

MOSKVA,  20. decembra (FENA) - Broj poginulih u pucnjavi pred moskovskim sjedištem ruske glavne sigurnosne agencije porastao je na dvojicu, saopćili su zvaničnici u petak dok su istražitelji pokušavali da ustanove motive napadača.

Istražni komitet, vodeća ruska istražna agencija, identifikovao je napadača kao 39-godišnjeg Jevgenija Maniurova, koji je živio u predgrađima Moskve.

Agencija navodi da je Maniurov jučer otvorio vatru pred sjedištem Savezne službe sigurnosti (FSB), ubivši pripadnika službe sigurnosti i teško ranivši drugog, koji je kasnije preminuo u bolnici. Zvaničnici su ranije izvijestili o jednom ubijenom.

Maniurov je također ranio još pet ljudi, među kojima i civila, prije nego što ga je policija ubila.

Istražitelji još tragaju za eventualnim motivima napadača saopćio je komitet.

Napad se desio kratko nakon što je Ruski predsjednik Vladimir Putin dovršio svoju konferenciju za novinare na kraju godine. Otprilike u isto vrijeme kada se desila pucnjava, Putin je govorio na svečanom koncertu u Kremlju u čast pripadnika ruskih službi sigurnosti, manje od kilometra udaljenosti. To je izazvalo spekulacije da je napadač tempirao pucnjavu u pokušaju da uznemiri Kremlj.

Putin je veteran KGB-a, koji je prethodnik FSB-a.

TV stanica REN i novine Komsomolskaja Pravda javili su da je Maniurov radio u privatnoj zaštitarskoj firmi i da je vježbao iz vatrenog oružja. On je posjedovao mali arsenal pušaka i sačmarica i učestvovao je u streljačkim takmičenjima, osvojivši treće mjesto na novembarskom takmičenju.

Stanari stambene zgrade u mjestu Podolsk u kome je Maniurov živio s majkom, opisali su ga kao usamljenika koji jedva da je razgovarao s bilo kime, prenosi Associated Press.  

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Putin razgovarao s čelnicima država Sahela, dogovorio sigurnosnu i ekonomsku saradnju

Kirgistan traži od svojih građana da odgode nepotrebna putovanja u Rusiju

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima od 7. oktobra porastao na 32.490

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo