Bosna i Hercegovina     | 20.12.2019. 16:54 |

FAZUOI-Direktor Jakić s čelnicima tuzlanskog Tužilaštva i sudova

FENA Saopćenje

SARAJEVO/TUZLA, 20. decembra (FENA) - U sklopu aktivnosti Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom (FAZUOI) u 2019. godini, koje se tiču uspostavljanja međuinstitucionalne saradnje sa svim subjektima koji imaju obavezu da postupaju po odredbama Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u Federaciji BiH, direktor te agencije Vinko Jakić sa suradnicima održao je sastanke s predstavnicima Kantonalnog tužilaštva, Kantonalnog i Općinskog suda u Tuzli.

Jakić je razgovarao sa zamjenikom glavnog kantonalnog tužioca Jezdimirom Spasojevićem, glasnogovornikom Tužilaštva Admirom Arnautovićem, predsjednicom Kantonalnog suda Indirom Hadžimehmedovićem, rukovodiocem krivičnog odjeljenja tog suda Vildanom Helić i predsjednikom Općinskog suda Muhamedom Tulumovićem.

Razgovarano je o nastavku primjene Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u FBiH i međuinstitucionalnoj saradnji prilikom donošenja i provođenja odluka o oduzimanju imovinske koristi u skladu s odredbama spomenutog zakona.

Jedna od tema je bila i stručna edukacija iz oblasti finansijskih istraga i oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, kao i sačinjavanje prijedloga strategije za oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u FBiH i akcionog plana za izvršenje. Sugovornici su informirani o aktivnostima Agencije, vezanim za te nadležnosti u narednom periodu.

Predstavnici sve tri pravosudne institucije ukazali su na određene probleme u vezi primjene pojedinih odredbi postojećih zakona, te istakli da će dati punu podršku Agenciji prilikom predlaganja izmjena i dopuna trenutnih zakonskih rješenja, koje se odnose na oduzimanje nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u FBiH.

Iskazali su spremnost za pomoć i podršku u provedbi aktivnosti Agencije vezanih za stručnu edukaciju i sačinjavanje prijedloga strategije.

- Pošto Agencija ima značajnu ulogu u samom krivičnom postupku, koja se ogleda u osiguranju imovine koju joj nadležni sud povjeri, očuvanju njene vrijednosti i upravljanju u smislu sigurnosti i integriteta imovine, namjene i staranja do konačne odluke suda odnosno završetka samog postupka, u razgovorima je dogovorena maksimalna saradnja radi što kvalitetnije primjene Zakona u smislu adekvatnog provođenja odluka o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom - saopćeno je iz Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Predstavnici Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom u posjeti Ukrajini

Predstavnici Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom na sastanku UO BAMIN mreže

Bašić - Arnal: Nastavak zajedničkih napora u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'