Kultura     | 20.12.2019. 13:59 |

Akšamija: Biti član prestižne EASA-e je velika čast

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 20. decembra (FENA) - Biti član Evropske akademije znanosti i umjetnosti (EASA) i dobiti Povelju u svojstvu redovnog člana je ogromna stvar za državu Bosnu i Hercegovinu, ali i Univerzitet u Sarajevu, moju Akademiju likovnih umjetnosti, moje studente, pa i mene osobno. Primljen sam kao prvi redovni član iz BiH (a i Evrope) za oblast umjetnosti - za naučnu i umjetničku formu djelovanja u oblasti fiksacije optičke slike (fotografije) - kazao je za Fenu profesor Mehmed A. Akšamija povodom prijema u članstvo EASA-e.

Kako Akšamija ističe, riječ je o najprestižnijoj transnacionalnoj akademiji umjetnika i naučnika Evrope čije je sjedište u Salzburgu (Austrija).

Profesora Akšamiju za članstvo u EASA-i nominovao je Hrvatski forum Europske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, a do nominacije od tog tijela došlo je jer je učestvovao nekoliko puta kao gost-predavač na tom forumu.

- Nažalost, mi u Bosni i Hercegovini ništa ne radimo da bi se aktivno uključili u evropske tokove nauke i umjetnosti, tako da mali dio nas koji imamo kontakte sa Evropom možemo biti presretni da nam takvu nominaciju i izbor određeni zvanični organi tih zemalja i pružaju. Tako je kako je, mora se živjeti dalje.... - mišljenja je Akšamija.

On je također smatra da biti jedan od redovnih članova Evropske akademije predstavlja određenu poziciju koja će omogućiti da i sam još nekoga iz Bosne i Hercegovine predloži u dopisno ili redovno članstvo te etablirane najprestižnije transnacionalne akademije umjetnika i naučnika.

- Naše institucije nešto više brinu samo o sebi. Kada bi se uvezivali i istrajavali na kontaktima sa evropskim institucijama, najvjerovatnije bili bi svjesniji svog položaja. Možda je i dobro da se previše ne petljaju u univerzalne vrijednosti umjetničkog i naučnog djelovanja - zaključio je za Fenu profesor Akšamija.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izložba 'Tragovi' akademika Mehmeda A. Akšamije otvorena u Mostaru

Mehmed Akšamija primljen u Evropsku akademiju znanosti i umjetnosti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu