Bosna i Hercegovina     | 20.12.2019. 13:12 |

Zenica četvrti bh. grad u kojem je otvoren Arhus centar

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 20. decembra (FENA) - Zenica je danas postala četvrti grad u Bosni i Hercegovini u kojem je, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, otvoren Arhus centar.

Do sada su postojali samo centri u Sarajevu, Tuzli i Banjoj Luci, a zenički je centar otvoren u novom prostoru EKO-foruma Zenica, koji su na besplatno korištenje dobili od Gradske uprave tog grada.

-BiH je do sada uradila tri nacionalna izvještaja u okviru Arhuške konvencije, ali je potrebno da još snažnije radimo i da Arhušku konvenciju provodimo u svim drugim ministarstvima. Moramo uključiti i druge oblasti, prvenstveno mislim pri donošenju prostornih planova, startegija, zakona, podzakonskih akata - kazala je Suada Numić iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Arhuška konvencija, kako je istakla, daje širinu i prava ljudima, prvenstveno njihovo osnovno pravo zagarantovano Ustavom BiH, a to je pravo na zdrav okoliš. 

Ona je istakla kako Arhus centri imaju važnu ulogu u nastojanju da se, kroz donošenje zakonskih propisa, osigura kvalitetniji zrak za stanovnike Zenice, ali i cijele BiH.

Predsjednik Upravnog odbora Eko-foruma Zenica Samir Lemeš kaže kako zainteresirani građani u tom centru moći dobiti informacije o okolišu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ambasador Johann Sattler u posjeti Zenici

Ambasador Johann Sattler sutra u posjeti Zenici

Održana i zenička projekcija dokumentarnog filma 'Grad radnika i arhitekata'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu