Bosna i Hercegovina     | 20.12.2019. 09:57 |

Regionalna razmjena prakse upravljanja otpadom između BiH i Crne Gore

FENA Saopćenje

MOSTAR, 20. prosinca (FENA) - U okviru projekta "Zajednički napori za 5 posto manje otpada" od 17. do 19. prosinca predstavnici šest općina i lokalnih komunalnih poduzeća iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore boravili su u studijskom posjetu Crnoj Gori.

Implementacija projekta počela je u listopadu ove godine s ciljem uspostave integriranog sistema upravljanja otpadom u šest općina, i to Jablanica, Konjic i Prozor-Rama u BiH, te Šavnik, Pljevlja i Žabljak u Crnoj Gori, čime će se količina recikliranog otpada u tim lokalnim zajednicama povećati za pet posto do kraja 2021. godine.

Trenutna praksa na polju upravljanja otpadom bila je tema okruglog stola "Analiza trenutne situacije upravljanja otpadom u 6 općina" koji je održan u Šavniku, a na kojem je razgovarano o trenutnom sistemu te mogućnostima za unaprjeđenje prakse recikliranja i efikasnijeg upravljanja otpadom, priopćeno je iz Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK.

Događaju su prisustvovali predstavnici jedinica lokalne samouprave, javnih komunalnih poduzeća te predstavnici nevladinog sektora iz BiH i CG.

Tijekom studijskog posjeta, predstavnici općina i javnih komunalnih poduzeća iz BiH posjetili su poduzeća Čistoća d.o.o. i Deponija d.o.o. u Podgorici, te Komunalno d.o.o. u Tivtu kao primjere dobre prakse upravljanja otpadom u Crnoj Gori.

Ovom prilikom predstavljeni su sistemi prikupljanja, sortiranja i upravljanja otpadom te njihov utjecaj na okoliš, kvalitetu života i gospodarski razvoj.

Projekt "Zajednički napori za 5 posto manje otpada" implementira Udruženje LiNK u partnerstvu s općinom Jablanica, općinom Šavnik, te Pčelarskim udruženjem Matica, Pljevlja, a financira ga Europska unija u okviru Programa Prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina-Crna Gora u iznosu od 493.000 eura.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Javna rasprava o Studiji uticaja na životnu sredinu za izgradnju Centra za upravljanje otpadom Brčko distrikta.

U Širokom Brijegu gradi se reciklažni centar vrijedan milijun maraka

Mostarski učenici od otpada napravili inovacije

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije