Svijet     | 20.12.2019. 09:35 |

Kina neće dozvoliti stranim silama miješanje u Hong Kong i Makao

FENA Internet

MACAU, 20. decembra (FENA) - Predsjednik Kine Xi Jinping rekao je u petak da Kina nikada neće dopustiti stranim silama da se miješaju u njene specijalne regije Hong Kong i Makao, u vrijeme kada nova vlada u ovoj autonomnoj regiji polaže zakletvu.

Xi, govoreći na ceremoniji povodom 20. godišnjice predaje Makaa kineskoj vladavini, uputio je pohvale bivšoj portugalskoj koloniji zbog njihovog patriotizma i odanosti, ali nije spomenuo šestomjesečne antivladine proteste u obližnjoj bivšoj britanskoj koloniji Hong Kong, prenio je Reuters.

- Moram naglasiti da otkako su se Hong Kong i Makao vratili u matičnu zemlju, bavljenje tim dvjema specijalnim administrativnim regijama je u potpunosti kineska unutrašnja stvar i ne tiče se stranih sila. Nećemo dozvoliti da se strane sile miješaju - rekao je Xi.

Makao se vratio pod kinesku vlast 20. decembra 1999., s istom formulom kao Hong Kong "jedna zemlja, dva sistema", kako bi osigurali visok stepen autonomije koji i Hong Kong ima.

Dok su demonstranti u Hong Kongu, preko ušća rijeke Pearl, bijesni zbog onoga što smatraju narušavanjem njihovih sloboda od Pekinga, u Makau nije bilo većih eskalacija.

Peking negira potkopavanje autonomije Hong Konga i više puta je okrivio strane vlade, uključujući Sjedinjene Države i Britaniju, da su izazivale probleme u ovom azijskom financijskom centru.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Kina suočena s poplavama, vlada primorana da uvede mjere za zaštitu 127 miliona stanovnika

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta