Bosna i Hercegovina     | 19.12.2019. 19:43 |

Više osoba koje su sudjelovale na stranim ratištima transportirano u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. decembra (FENA) - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine saopćilo je kako su osumnjičene osobe koje su večeras transportirane u Bosnu i Hercegovinu, pod istragom zbog kaznenih djela organiziranja terorističke skupine (čl.202d.), protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama (čl.162b.) i terorizam (čl.201.) KZ BiH.

Tužiteljstvo BiH i nadležne institucije i agencije, provele su aktivnosti sukladne međunarodnim obavezama države Bosne i Hercegovine, posebno Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a br. 2396 i drugim povezanim rezolucijama, te dodatnom protokolu Vijeća Evrope na Konvenciju o prevenciji terorizma (ETS 196), koje se Bosna i Hercegovine  obavezala poštivati i provoditi na temelju članstva u Ujedinjenim narodima i Vijeću Evrope, kao i članstva u Anti-terorističkoj koaliciji.

 U proteklim danima, Tužiteljstvo BiH je u suradnji sa Graničnom policijom BiH, Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH, Ministarstvom sigurnosti BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Kantona Sarajevo,  u koordinaciji i suradnji  sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država  i Ambasadom SAD-a u Sarajevu, provelo niz aktivnosti koje su rezultirale transferom više osoba - državljana BiH koji su učestvovali u sukobima na stranim ratištima u Siriji, a protiv kojih Tužiteljstvo BiH provodi istrage.

Za nekim od tih osoba raspisana je međunarodna potjernica po naredbi Suda BiH, a nakon transporta u BiH, a Tužiteljstvo nastavlja sa njihovim kaznenim procesuiranjem u skladu sa zakonom.
 
Tužiteljstvo BiH iskazuje daljnju spremnost i posvećenost  u provedbi aktivnosti u borbi protiv terorizma i zahvaljuje na suradnji svim agencijama za provedbu zakona u BiH, a naročito Vladi i Ambasadi SAD-a u Sarajevu na iskazanoj potpori i pomoći u realizaciji tih aktivnosti, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Mitroviću potvrđena prvostepena presuda

Liz Truss izabrana za čelnicu Konzervativne stranke, na putu da postane nova britanska premijerka

Senat potvrdio nominaciju Nicholasa Burnsa za američkog ambasadora u Kini

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu