Bosna i Hercegovina     | 19.12.2019. 17:52 |

Porodice ne daju saglasnost na transplantaciju nakon moždane smrti donora(VIDEO)

FENA Hazim Aljović

TUZLA, 19. decembra (FENA) - U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla tokom ove godine obavljeno je 11 transplantacija sa živih donora, ali nijedna kadaverična, kada je donor u stanju moždane smrti.

U jednicama intenzivne njege Klinike za anseteziologiju i reanimatologiju bilo je utvrđeno šest moždanih smrti. Porodice nisu dale saglasnost za doniranje organa.

Vršilac dužnosti direktora UKC-a Tuzla Vahid Jusufović ističe da se iz godine u godinu broj donora, uprkos svim naporima, smanjuje.

- Prije desetak dana smo imali utvrđivanje moždane smrti, sve pripremili za multiorgansku eksplantaciju, međutim od najbližih nismo uspjeli dobiti pristanke. Proces prekidamo i nismo u mogućnosti da radimo transplantaciju – rekao je Jusufović.

Načelnik Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju UKC Tuzla Semir Imamović naglašava da razgovori teško idu jer je teško saopštiti porodici da je neko mrtav, a onda tražiti organe.

Donorska mreža BiH informiše stanovništvo o doniranju organa, kao plemenitom, humanom činu.

Predsjednica Donorske mreže BiH Halima Resić smatra da bi više napredovali da su dio zdravstvenog sistema, umjesto nevladina organizacija.

- Sigurno bismo imali više uspjeha. Aktivnosti Donorske mreže se zasnivaju na bazi entuzijazma aktivista - rekla je Resić.

Ovi podaci su izneseni na današnjem okruglom stolu, gdje su predstavnici Centra za transplantaciju pri Ministarstvu zdravstva FBiH saslušali probleme i prijedloge učesnika, te obećali zaključke uvrstiti u plan rada za narednu godinu.

Direktorica Centra za transplantaciju Ljiljana Pavlović je navela da je plan za sljedeću godinu raditi na terenu i pojačati edukacije, posebno liječnika u jedinicama intenzivne njege jer to, smatra, mjesto gdje se prepoznaje potencijalni donor.

- Na intenzivnim odjelima se nalaze pacijenti u dubokom stanju kome, koji ne mogu samostalno disati. To su potencijalni kandidati za donore. Njih treba pravovremeno prepoznati i staviti u proceduru za obradu. To je mjesto gdje trebaju educirani doktori - rekla je Pavlović.

Donorske kartice do sada je potpisalo više od 50.000 stanovnika BiH.

Pogledajte http://fena.ba/video/3822/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1P2kLNhAFt-_-URlZR1jxy8aO88-n78Xp?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Epidemiološka situacija u TK složena, ali nije alarmantna

Preminula beba, UKC Tuzla utvrđuje okolnosti

Hurtić s direktorom UKC Tuzla o početku provedbe projekta Prijenos znanja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo