Bosna i Hercegovina     | 19.12.2019. 17:11 |

Šefica Misije OSCE-a u BiH posjetila BPK Goražde

FENA Elma Geca

 GORAŽDE, 19. decembra (FENA) - Šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasadorica Kathleen Kavalec danas je posjetila Bosanskopodrinjski kanton (BPK) Goražde.

Ovom prilikom ona se susrela s premijerkom BPK Aidom Obućom, predsjedavajućom Skupštine BPK Editom Velić i ministricama unutrašnjih poslova te pravosuđa, uprave i radnih odnosa Nizamom Rišljanin i Natašom Danojlić. Razgovarano je o zaštiti ljudskih prava, obrazovanju i drugim temama, a poseban akcenat stavljen je na borbu protiv korupcije.

Ambasadorica Kavalec naglasila je da Misija OSCE-a u BiH ima izvrsnu saradnju s premijerkom i Vladom BPK Goražde.

- Jako nam je drago što vidimo da se ovdje puno radi na borbi protiv korupcije, što će vratiti povjerenje građana u rad Vlade BPK Goražde. Mi ćemo nastaviti pružati podršku Vladi BPK  i njenom antikorupcijskom timu u njihovoj borbi protiv korupcije. Razgovarali smo i o drugim temama kao što je zaštita ljudskih prava onih najugroženijih o obrazovanju i vrlo sam zadovoljna odgovorom premijerke i željom Vlade da izgrade transparentan sistem koji će raditi za dobrobit svih građana. Kao što sam i sama žena jako mi je drago vidjeti da sam naišla na tako jedan snažan tim žena. Mislim da je ovo model i dobar primjer za ostatak države. Možda ima malo Finske u BiH i zaista sam imala jednu izvrsnu posjetu danas - kazala je ambasadorica Kavalec.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća naglasila je da je su za kratko vrijeme u ovom kantonu napravljeni konkretni koraci u borbi protiv korupcije.

- Nepunih sedam mjeseci smo na vlasti i već su poduzeti određeni konkretni koraci kada je u pitanju konkretnija i kvalitetnija borba protiv korupcije na području BPK Goražde kao i definisanje određenih problema gdje je potrebno sistematski rješiti određene stvari. Ovdje prije svega mislim na protokol koji se prije svega prerađuje i dorađuje kada je u pitanju bilo kakav oblik diskriminacije, posebno diskriminacije kada su u pitanju djeca na području BPK Goražde. Ono što želim istaći jeste da Misija OSCE-a prati rad BPK Goražde i daje nam punu podršku, koja se prije svega ogleda u podršci Vladi BPK Goražde kada je u pitanju realizacija uspostave registra uposlenih u javnom sektoru kao i registra javnih nabavki. A druga stvar jeste podrška u realizaciji protokola - kazala je premijerka BPK Goražde.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

OSCE - Studijska posjeta Gruziji omogućila bolje razumijevanje izbornog procesa

Misija OSCE-a: Odluke visokog predstavnika predstavljaju krajnju mjeru

Misija OSCE-a u BiH uručila vrijednu opremu agencijama za provođenje zakona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo