Kultura     | 22.12.2019. 08:44 |

Umjetnička galerija BiH - Program 'Naša priča' za približavanje umjetnosti djeci

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 22. decembra (FENA) - Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine najavila je za ponedjeljak pokretanje porodičnog muzejsko-obrazovnog programa pod nazivom "Naša priča", u kontekstu samostalne izložbe radova Irfana Hoze "Portreti grada".

Muzejska edukatorica Aida Šarac kaže da se program zasniva na pričanju priča što je popularan način približavanja umjetnosti djeci, jer mnoga umjetnička djela nude dobar vizualni podražaj.

Zamisao takvog pristupa je da roditelj djetetu objašnjava umjetničko djelo tako što ga povezuje s njegovim svakodnevnim životnim iskustvom.

- Djeca slušaju ono što im se priča, ali su istovremeno stimulirana da konstruiraju vlastite priče o umjetničkim djelima u odnosu na vlastita osjećanja, emocije, ranije znanje i iskustvo - kaže ona.

Takav pristup kod djece razvija kognitivne i participativne vještine, ali i sposobnost slušanja i praćenja događaja u slijedu. Time se paralelno razvija vizualna i verbalna pismenost, kreativnost i maštovitost.

Umjetnička galerija BiH pedagoški rad smatra važnim segmentom, a ove godine pod rukovodstvom Aide Šarac realizirana su četiri programa kojima je prisustvovalo oko tri stotine mladih (podijeljenih po uzrastu).  

Tako se 'Alternativna učionica' temelji na diskusiji uz propitivanje, aktivno učenje i kreativno-manuelni rad, 'Školski program' obuhvata samostalne izložbe značajnih bh. autora iz kolekcije UGBiH, a 'Outreach programi' realizirani su u suradnji sa Općinom Novi Grad Sarajevo.

'Plavi artizam' realiziran je sa grupom djece s razvojnim teškoćama, u suradnji sa Zavodom za specijalno obrazovanje 'Mjedenica' i udruženjima koja se bave tom društveno-senzibilnom grupom. Rezultirao je izložbom na kojoj su prezentirani radovi sudionika radionice i proces rada.     

Umjetničku galeriju BiH posjetilo je, dosad u ovoj godini, oko šest hiljada osoba. Bilo je i oko dvije hiljade organiziranih posjeta mladih osoba, raznih starosnih dobi.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

Postavka 'Stazom sjećanja' 5. aprila od Trga Djece Sarajeva do Baščaršije

Predstavljanje rezultata projekta 'Invertarizacija ihtiofaune u rijeci Buni'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo