Ekonomija     | 19.12.2019. 15:58 |

Sarajevska berza predstavila aplikaciju FAST za lakšu trgovinu

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 19. decembra (FENA) - Sarajevska berza (SASE) predstavila je danas inovativnu aplikaciju FAST, kreiranu s ciljem lakše trgovine vrijednosnim papirima, te bržeg i jednostavnijeg pristupa informacijama kompanija na berzi.    

Radi se o jednoj vrsti modularne aplikacije koja, kako je kazao direktor Sarajevske berze Tarik Kurbegović, može da se širi neograničeno i da obuhvata i ostale dijelove za koje korisnici iskažu interes.

- Aplikacija je takoreći napravljena u vidu finansijskog pomoćnika. Ne finansijskog savjetnika gdje vi plaćate nekoga drugog da vam kaže šta treba da uradite i vi uradite. Ovo je finansijski pomoćnik koji vam daje ekonomske alate da sami donesete odluku koristeći se svim alatima koji su u ponudi naše aplikacije - kazao je Kurbegović.

Dodao je da aplikacija obuhvata tehničku analizu, fundamentalnu analizu, komparativne metode između kompanija, ali i fiktivno vježbanje novcem kako bi zainteresovani korisnici mogli provjeriti da li su savladali materiju prije nego što odluče da trguju s vlastitim novcem.

Kurbgović je naglasio da će FAST aplikacija pomoći investitorima da se lakše približe i odluče da investiraju na tržištu kapitala. Aplikacija će biti besplatna prva tri mjeseca, odnosno do kraja marta.

- Mi ovdje prvenstveno želimo da postignemo masovnost, a ne komercijalnu osnovu. Zato ćemo je dati besplatno tri mjeseca, nakon čega će biti dostupne razne verzije, standard i pro - naveo je Kurbegović, dodajući kako će se aplikacija dalje razvijati na osnovu povratnih informacija od daljnjih korisnika, odnosno prema njihovim željama i potrebama.

Pod sloganom "Idem na sigurno, idem na FAST!“ predstavljeni su tehnički i funkcionalni aspekti ove aplikacije koja, kako je istaknuto, omogućava olakšani pristup informacijama do kojih zainteresovane osobe dolaze kratkom pretragom.

Prezentaciji su prisustvovali privrednici, predstavnici institucija tržišta kapitala, brokerskih kuća, predstavnik Istanbulske berze, ali i interesanti za tržište kapitala.

Uskoro VIDEO

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Na Sarajevskoj berzi promet 35.772,48 KM

Promet na Sarajevskoj berzi promet 9.186,11 KM

Promet na Sarajevskoj berzi 67.461 KM

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo