Bosna i Hercegovina     | 19.12.2019. 15:54 |

Zaključci VSTV-a povodom Izvještaja grupe eksperata o vladavini prava u BiH

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 19. decembra (FENA) - Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) razmatralo je danas, u sklopu dvodnevnog zasjedanja, Izvještaj grupe eksperata o pitanjima vladavine prava u Bosni Hercegovini i u vezi s tim usvojilo određene zaključke, potvrđeno je Feni u VSTV-u.

Radi se o Izvještaju tima ekserata koji je 5. decembra u Briselu u sklopu zasjedanja Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost između Evropske unije (EU) i Bosne i Hercegovine predstavio Reinhard Priebe, viši nezavisni pravni ekspert EU.

Tim povodom, VSTVBiH u prvom zaključku navodi kako se neće baviti dijelovima Izvještaja koji se odnose na postojeće ustavno uređenje Bosne i Hercegovine, smatrajući to političkim pitanjima koja nisu u njegovoj nadleżnosti.

Istovremeno, VSTVBiH je svjestan činjenice da je njegovim uspostavljanjem određeno da će on snositi osnovnu odgovornost za pravosuđe i da će svoja ovlaštenja izvršavati na način koji ulijeva sigurnost i povjerenje javnosti u pravosuđe.

Članovi VSTV-a nadalje smatraju kako su u Izvještaju grupe eksperata pravilno mapirani sistemski nedostaci u funkcioniranju pravosuđa, koji u dosadašnjoj reformi nisu riješeni na zadovoljavajući način.

- Kultura odgovornosti  i transparentnosti, jačanje integriteta pravosuđa i ponovna izgradnja povjerenja javnosti prioriteti su u kojima će se u narednoj godini postići vidljivi napredak - navode iz VSTV-a.

Među prioritete u radu ubrajaju - efikasnije i kvalitetnije građansko, privredno, upravno i krivično sudovanje (pravosuđe), borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i procesuiranje predmeta ratnih zločina, te ocjenjivanje i imenovanje nosilaca pravosudnih funkcija.

- VSTV BiH će cjelokupni Izvještaj uputiti nadležnim komisijama koje će na bazi istog preporučiti VSTV-u BiH preduzimanje potrebnih mjera, koje nisu obuhvaćene dosadašnjim aktivnostima, a koje ocijeni opravdanim i mogućim u važećem zakonskom okviru - jedan je od zaključaka.

Kako se nadalje navodi, sve predložene i usvojene mjere bit će inkorporirane u jedinstveni operativni reformski program VSTV-a BiH.

VSTVBiH, istovremeno, poziva Evropsku komisiju, koja je naručila Izvještaj, na još efektivnije praćenje rada VSTV-a BiH i podupiranje njegovih reformskih aktivnosti.

VSTVBiH, jednim do zaključaka, zadužuje nadležnu komisiju koja je izradila raniji Pravilnik o finansijskim izvještajima sudija i tužilaca da, do naredne sjednice VSTV-a BiH, predloži revidirani Pravilnik o finansijskim izvještajima sudija i tužilaca.

VSTVBiH će, kako se nadalje navodi, na prvoj narednoj sjednici u  januaru 2020. godine, usvojiti revidirani Pravilnik o finansijskim izvještajima sudija i tužilaca, stavljajući van snage raniji koji je trenutno predmet odlučivanja pred Sudom Bosne i Hercegovine, kako bi isti bio primjenjiv  u 2020. godini.

Usto, VSTVBiH se obavezuje da će poslije usvajanja Pravilnika o finansijskim izvještajima sudija i tužilaca početi stvarati uslove za uspostavu Jedinice za integritet, kroz usvajanje nove sistematizacije VSTV-a, te pokušati obezbijediti dovoljno  budžetskih sredstava za finansijsku održivost ove jedinice, odnosno cjelokupnog Sekretarijata VSTV-a, zajedno sa međunarodnom zajednicom/donatorima, koja je pokrenula proces zagovaranja usvajanja održive strukture Sekretarijata VSTV-a, putem prelaznog plana transformacije.

U tom se kontekstu direktor Sekretarijata VSTV-a BiH zadužuje  da, shodno zakonskim ovlaštenjima, nastavi pregovore sa donatorima i o tome pravovremeno izvještava VSTVBiH i Evropsku uniju.

Zaključeno je, također, kako će nakon usvajanja revidiranog Pravilnika o finansijskim izvještajima sudija i tužilaca, svi članovi VSTV-a BiH popuniti novi finansijski karton te ga dobrovoljno učiniti dostupnim javnosti, u skladu sa standardima propisanim Pravilnikom.

U vezi s tim, VSTVBiH poziva sve predsjednike sudova i glavne tužioce da odmah po usvajanju ovog pravilnika, također, popune finansijski izvještaj i odmah ga učine dostupnim javnosti, u skladu sa standardima propisanim pravilnikom.

VSTVBiH prihvata kritiku kao dio dijaloga sudske vlasti sa društvom u cjelini, u kojem slobodni mediji i civilno društvo imaju značajnu ulogu i naglašava „da postoji jasna linija između slobode izražavanja i legitimne kritike, s jedne strane, te nedozvoljenog pritiska na sudsku vlast, s druge strane, a da pojednostavljene populističke kritike mogu dodatno doprinijeti stvaranju atmosfere nepovjerenja javnosti u sudsku vlast“.

Referirajući se na spomenuti izvještaj, VSTVBiH očekuje od zakonodavne i izvršne vlasti da ispune svoje obaveze od kojih zavisi uspješno provođenje reforme pravosuđa.

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Visoka pravosudna delegacija Republike Turske u posjeti VSTV-u BiH

VSTV potvrdio smjenu Kajmaković na poziciju državne tužiteljice

VSTV osudilo zloupotrebu portala za neprimjereno pisanje o nosiocima pravosudnih funkcija

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana