Ekonomija     | 19.12.2019. 17:48 |

Federalni zavod za PIO/MIO postaje budžetski korisnik

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 19. decembra (FENA) - Uz budžet Federacije BiH za narednu godinu Dom naroda Parlamenta Federacije na današnjoj sjednici usvojio je izmjene tri zakona (Zakona o trezoru, Zakona o doprinosima i Zakona o budžetima u Federaciji BiH), čijim će stupanjem na snagu Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje izgubiti status vanbudžetskog fonda, odnosno dobiti status budžetskog korisnika.

To podrazumijeva da će prihodi od uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, koji su prihodi ovog zavoda, od 1. januara 2020. godine biti sastavni dio budžeta Federacije i uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje će se vršiti na Jedinstveni račun Trezora Federacije BiH.

Penzije za decembar će biti isplaćene sa redovnog računa Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, dok će za januar biti isplaćene iz federalnog budžeta, u februaru.

Integracija Zavoda za PIO/MIO u budžet FBiH glavni je razlog što je predloženi budžet Federacije BiH dvostruko uvećan te iznosi gotovo pet milijardi KM.

Zakonske izmjene, kao i budžet Federacije BiH za 2020. godinu, stupit će na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH budući da su jučer usvojeni i u Predstavničkom domu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstavnički dom prihvatio Prijedlog budžeta FBiH za 2024.

Odbor za ekonomsku politiku podržao budžet FBiH, traži 20 miliona KM za onkološke pacijente

Udruženje - Četiri umjesto obećanih 42 miliona je 'šamar' poljoprivrednicima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta