Regija     | 19.12.2019. 15:43 |

Skaka predvodio delegaciju Sarajeva u Podgorici: Unapređenje saradnje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. decembra (FENA) - Sarajevo i Podgorica su, kao glavni gradovi, upućeni na unapređenje saradnje i bližu povezanost, istaknuto je danas tokom susreta gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake sa gradonačelnikom Podgorice Ivanom Vukovićem, na čiji poziv delegacija bh. prijestolnice prisustvuje svečanoj sjednici povodom obilježavanja Dana glavnog grada Crne Gore.

- Naši gradovi treba da jačaju odnose i mogućnosti za konkretnu saradnju na aktuelnim i budućim projektima u korist građana. Tokom sastanka smo razmatrali opcije za saradnju u pogledu bolje infrastrukturne povezanosti, a razmijenili smo i ideje i iskustva naših gradova koja se odnose na primjenu inovativnih i pametnih rješenja u oblasti green city i smart inicijative - istaknuo je gradonačelnik Skaka.

Gradonačelnik Vuković je ukazao na važnost međusobnog upoznavanja i povezivanja.

- Diplomatija gradova je mnogo fleksibilnija i upućuje nas jedne na druge. Ovakvi susreti su najava dodatnih napora u realizaciji zajedničkih inicijativa i snažnijoj međugradskoj podršci u oblasti međunarodne saradnje - istakao je. 

Gradonačelnik Vuković je zahvalio Skaki na inicijativi da se Samit gradova jugoistočne Evrope održi u Podgorici iduće godine, a u cilju uvezivanja glavnih gradova kao generatora ekonomskih i političkih procesa.

Poseban akcenat stavljen je i na mogućnost osnaživanja partnerskih veza putem tima za zajedničke nastupe u korištenju pretpristupnih fondova EU. 

Razmatrana je mogućnost nastupa Podgoričkog simfonijskog orkestra u povodu 9. maja u Vijećnici, te gostovanja sarajevskog Kamernog teatra 55 u Podgorici u martu naredne godine, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Počelo uređenje Trga Karla Paržika na Marijin dvoru

Glasanje u Sarajevu za parlamentarne izbore u Hrvatskoj

Međunarodni lideri turizma 6. i 7. juna u Sarajevu na samitu 'Otpornost i inovacije'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'