Bosna i Hercegovina     | 19.12.2019. 15:19 |

Selimić: Tu smo da iskažemo nezadovoljstvo, dostojanstveno

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 19. decembra (FENA) - Mirno okupljanje zdravstvenih radnika u organizaciji Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo održano je danas ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Iz Sindikata navode da sudionici protesta, na miran i dostojanstven način, javno ukazuju na nezadovoljstvo odnosom Vlade KS prema oblasti zdravstva u cjelini posebno prema djelatnicima u Kantonu Sarajevo i pacijentima.

Upozoravaju i, kako navode, na obavezu Vlade KS da uvažava taj sindikat kao socijalnog partnera.

Predsjednik Sindikata prim. dr. Edo Selimić kazao je novinarima kako su danas došli da bi iskazali nezadovoljstvo, dostojanstveno sat vremena. 

- Ne očekujemo ništa. Imali su dvanaest mjeseci da završimo socijalni dijalog, na obostrano zadovoljstvo. Idemo dalje, trenutno smo u vakumu. I novi kad dođu na vlast imat će isti pristup Sindikata, prema njima. Neće biti nimalo u boljem položaju nego su to ovi bili, a ovi su bili, kao socijalni partneri, loši  - naglasio je.    

Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo u štrajku je od 2. septembra, a prim.dr. Selimić ističe da se trude da pacijenti ne osjete posljedice četiri mjeseca štrajka.

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo organizirao je mirno okupljanje zbog nepotpisivanja novog Granskog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Sindikat traži od Vlade KS hitno zapošljavanje kadra u Gerontološkom centru Sarajevo

Zaposlenici u zdravstvu KS traže korekciju neto satnice, za 5. septembar najavili proteste

Predstavljen Izvještaj OSCE-a o slobodi mirnog okupljanja u BiH (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo