Kultura     | 19.12.2019. 15:02 |

Uspješna godina za Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 19. decembra (FENA) - Direktorica Bošnjačkog instituta - Fondacija Adila Zulfikarpašića Amina Rizvanbegović-Džuvić ocijenila je 2019. godinu iznimno uspješnom za taj institut jer su ispunili zacrtani plan kojim je obuhvaćena realizacija tri velika istraživačka projekta, rezultirana knjigama.

Budući da je naučno-istraživači rad osnovna misija te privatne fondacije, Rizvanbegović-Džuvić je istakla da se dvije knjige odnose na fond Instituta, a treća je monografija Behaudina Selmanovića koja će biti predstavljena naredne godine.

Posebno je pohvalila ostvarenu saradnju s brojnim institucijama, ali i rad s mladim i studentima za koje su organizirali niz radionica o radu fondacije, historiji, umjetnosti.

- Dokazali smo da smo značajna institucija za kulturu i nauku u BiH, jer smo imali mnogo programa u svojoj produkciji, ali i koprodukciji s drugim institucijama, oko 140 - podcrtala je Rizvanbegović-Džuvić te dodala da su ispunili ulogu koju su zacrtali osnivanjem.

Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića dodijelila je danas i dvije stipendije studenticama Univerziteta u Bihaću, a koje su ostvarile prosjek 10. 

Kustos Zbirke umjetničkih djela instituta Ermin Lagumdžija kazao je da je u 2019. godini bilo mnogo aktivnosti, a posebno je izdvojio izložbu radova Mehmeda Zaimovića "Tajna slikarevog ateljea" koja je otvorena početkom decembra i trajat će do sredine marta 2020. godine.

Istakao je i značaj dvije gostujuće izložbe u Galeriji Općine Novi Grad: "Likovna lirika" Salima Obralića i "Hronika stradanja: crteži Mevludina Ekmečića".

Najavio je retrospektivnu izložbu slika Mevludina Ekmečića, koja je trenutno postavljena u Tuzli, zatim izložbu slika i crteža Izeta Aličkovića te izložbu fotografija Erola Čolakovića.

Predsjednik Upravnog odbora Faris Gavrankapetanović kazao je da je Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića jedinstvena institucija kulture u BiH te da je to baštinika institucija jer objedinjuje više segmenata djelovanja - istraživačku, izdavačku, bibliotečku, galerijsku i muzejsku djelatnost.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Bošnjačkom institutu otvorena izložba ‘Opomena’ posvećena sjećanju na ubijene u genocidu

U galeriji Bošnjačkog instituta otvorena donatorska izložba Ahmed Džuvić: Boje prostora

Poklon novinara Saliha Brkića Bošnjačkom institutu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana