Bosna i Hercegovina     | 19.12.2019. 14:47 |

U proceduri Nacrt zakona o plaćama u organima vlasti BPK-a Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 19. decembra (FENA) - Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde utvrdila je i u skupštinsku proceduru uputila nacrte zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti BPK Goražde i zakona o radno-pravnom statusu članova Vlade tog kantona.

Ministrica za pravosuđe, upravu i radne odnose BPK Goražde Nataša Danojlić pojašnjava da je riječ o dva nova zakona koja BPK do sada nije imao, iako je bio u obavezi.

- Razlog donošenja ovih zakona je upravo činjenica da su oni trebali biti doneseni davno, odmah nakon donošenja Zakona o plaćama i naknadama  u organima vlasti FBiH. Član 60 tog zakona je predvidio da kantonalne skupštine treba da donesu zakone poput ovih koji su sada u nacrtu. I reforma javne uprave zahtjeva da se donesu zakoni kojima će se regulisati i plate i koeficijenti i naknade, dakle sve ono što treba da se uokviri zakonom, a ne nekim uredbama ili odlukama što je do sada bio slučaj - pojasnila je Danojlić.

Ovim zakonoma regulišu se plate i naknade izabranih zvaničnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti kantona, imenovanih lica, rukovodilaca samostalne uprave, samostalne upravne organizacije koja se nalazi u sastavu državne službe, stručnih i drugih službi koje osniva vlada BPK, sekretara vlade i skupštine kantona, pravobranioca i zamjenika, kao i plate i naknade državnih službenika i namještenika.

I Zakon o radno-pravnom statusu članova Vlade BPK takođe upotpunjuje nešto što je do sada bilo regulisano podzakonskim aktima. Po riječima ministrice Danojlić, predloženi zakoni poštuju sve odredbe federalnog zakona, ali ne i u dijelu koeficijenata.

- To bi bio jedan udar na budžet BPK što bi dovelo do makroekonomske nestabilnosti samog budžeta. Ovaj nacrt zakona je jedini prihvatljiv i moguće ga je primijeniti u našoj situaciji. Federalni koeficijenti ne, jer bi udar na budžet iznosio oko milion KM, što je pokazao proračun ministarstva finansija - ističe resorna ministrica.

Naglasila je da donošenjem ovih zakona neće biti dodatno opterećen kantonalni budžet, već će, kako je kazala, doći do izjednačavanja koeficijenata

- Neće to biti neko povećanje već će doći do nivelacije i stavljanja van snage nekih odluka koje su diskutabilne da li su uopšte zakonite. Koeficijenti se moraju izravnati za jedan opis radnog mjesta da ne bi došlo do diskriminacije. Bilo je situacija da za isto radno mjesto imate različite koeficijente - kazala je Danojlić.

Podsjeća da je donošenje ovih zakona naloženo i u revizorskom izvještaju za BPK te da su oni planirani i programom rada Skupštine BPK za četvrti kvartal ove godine.

Oba nacrta zakona bit će razmatrana na sjednici kantonalnog parlamenta 24. decembra, nakon čega će biti upućeni u javne rasprave tokom kojih će svi zainteresovani moći dati svoje primjedbe i sugestije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Delegati Doma naroda PSBiH o usvajanju dva važna zakona za evropski put BiH (VIDEO)

Sindikat metalaca Federacije BiH traži donošenje fiskalnih i zakona o minimalnoj plati

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo