Ekonomija     | 19.12.2019. 13:09 |

Potpisani aneksi ugovora i omogućeno zapošljavanje 25 osoba sa biroa

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 19. decembra (FENA) - U prostorijama biroa Centar Javne ustanove "Služba za zapošljavanje KS" danas su potpisani aneksi ugovora sa predstavnicima 11 poslodavaca u dijelu Programa sufinansiranja zapošljavanja „Posao za sve“, zahvaljujući kojima je omogućeno zapošljavanje 25 osoba sa evidencije nezaposlenih. 

Služba je osigurala sredstva za 25 osoba, po 700 KM za vremenski period od šest mjeseci. 

Direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Nermin Pećanac je kazao da su zbog velikog interesa poslodavaca  za učešćem u Programu „Posao za sve“, Programom mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u KS u 2019.  obezbjeđena dodatna sredstva u iznosu 840 hiljada KM.

-Projekt „Posao za sve“ vrijedi oko 3,4 miliona KM i ukupno 771 osoba treba da bude zaposlena, a danas su neki poslodavci iskazali spremnost da ljude odmah zaposle za stalno.  Smatram da je ovim završena jedna faza, a sljedeća već ide današnjim usvajanjem planova i programa koje smo dali na Vladi KS, tako bi već sutra ili u ponedjeljak mogli raspisati novi javni poziv. Mislim da bi u toku iduće godine, već u prvoj polovini, zavisno od poslodavaca, mogli zaposliti oko dvije hiljade ljudi sa biroa - izjavio je Pećanac.

Dodao je da su rebalansom budžeta, koji je usvojila Vlada i Skupština KS, za aktivne politike zapošljavanja predvidjeli oko 14 miliona KM u okviru devet programa.  

Anekse ugovora danas su potpisali predstavnici poslodavaca - Sarajevostan, Sarfa, Termalna rivijera Ilidža, Tiffany, ARD d.o.o., Centrotrans Eurolines, Sacom, MD Plus, Hoše Komerc, Rijaset islamske zajednice, te JU Dom zdravlja KS.

Direktor Centrotrans Eurolinesa Safudin Čengić je kazao da podržava ovakve projekte, te da najave za narednu godinu govore  o tome da će Služba za zapošljavanje i KS generalno, značajna sredstva izdvojiti u cilju zapošljavanja, prije svega, mladih osoba. Također, ovi projekti omogućavaju i poslodavcima da uz pomoć i finansijsku podršku Vlade KS i Službe obezbjede adekvatne radnike.  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Iz Budžeta BPK izdvojeno 161.400 KM za finansiranje projekata 32 neprofitne organizacije

U BPK za projekte promocije zdravlja i prevenciju bolesti 24.000 KM

Ministarstvo za socijalnu politiku BPK podržava rad i projekte neprofitnih organizacija

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo